Параклисът Свети Илия Пророк е един от 27-те, които обграждат

...
Параклисът Свети Илия Пророк е един от 27-те, които обграждат
Коментари Харесай

Легендата за чудотворното аязмо в село Момчиловци

Параклисът Свети Илия Пророк е един от 27-те, които обкръжават село Момчиловци. Местните имат вяра, че светите места ги пазят, а най-интересната история е обвързвана с параклиса Свети Илия.

Той е издигнат преди 100 години, а неговото създаване е обвързвано с знамение за двойка от село Момчиловци.

Атанас и Велика Драганови били семейство от 18 години и тъгували, че не могат да имат дете. Велика се зарадвала, когато видяла, че фигурата ѝ наедряла и коремът ѝ ставал все по-голям. Всички помислили, че е бременна.

Но откакто и 10-ия месец от хипотетичната бременност завършил без раждане, станало ясно, че Велика е съществено болна. Съселяните ѝ я посъветвали да отиде в Асеновград при ясновидката Кортеза.

 Аязмо в село Момчиловци Снимка: rodnoto.bg

Уплашени и съкрушени, фамилията я посетили, а тя им споделила, че може да им помогне. Посъветвала ги да отидат на ливадата под връх Свети Илия в Момчиловци и мъжът да копае на това място, до момента в който бликне вода.

Казала на Велика да пие всеки ден от водата и ще се излекува. А когато се излекува, фамилията трябвало да построи параклис на мястото.

Мъжът на Велика копал през целия ден, с цел да открие лековития извор, а Велика пиела от водата, до момента в който коремът ѝ не почнал да спада и до момента в който не се излекували изцяло. Двамата по този начин и не се сдобили със свое дете, само че били решени да оставят след след себе си с църквата Свети Илия.

 Аязмо в село Момчиловци Снимка: Ivan Samardzhiev

Параклисът бил издигнат под върха, а мястото, на което е открита лековитата вода, през днешния ден може да се види аязмо. Църквата е приключена през 1910 година, а фотография от събитието може да се види и през днешния ден.

Чудотворното аязмо е ситуирано на входа, а локалните имат вяра, че лекува неплодородие и очни заболявания, като най-целебна е силата му към Гергьовден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР