Параклисът-мавзолей Св. Георги Победоносец“, изграден в периода 1903 – 1907

...
Параклисът-мавзолей Св. Георги Победоносец“, изграден в периода 1903 – 1907
Коментари Харесай

Параклисът „Св. Георги Победоносец“ – символ на Плевен

Параклисът-мавзолей „ Св. Георги Победоносец “, построен в интервала 1903 – 1907 година, напълно с труда и средствата на българския народ, е признакът на град Плевен. Това съобщи Зорница Асенова, организатор в музея, в изявление за БГНЕС.

„ Паметникът се строи в памет на починалите съветски и румънски воини, които са дали живота си за свободата на град Плевен по време на Руско-турската освободителна война “, сподели Зорница Асенова.

Тя съобщи, че в храмовото помещение централно място заема иконостасът, който е най-голямата полезност. „ Иконостасът е изработен от Ян Травницки за две години от 1903 – 1905 година от липово дърво, позлатен е, изработен е по канона, а иконите са изписани от проф. Антон Митов и проф. Ян Мърквичка “, акцентира тя.

“Иконостасът през 1906 година пътува за Франция, след което взе участие на интернационално ревю на иконостаси в Париж, печели златен орден, по-късно е инсталиран тук “, изясни още Зорница Асенова, като означи, че през годините не се е налагало реституция, защото единствено един път е консервиран.

„ Произведенията на проф. Антон Митов са Благовещение върху царските двери. Всъщност това е най-старата икона, от 1901 година, която е била подготвена, и не е рисувана за тук “, съобщи Асенова. „ Вдясно от дверите се намира обликът на Исус Христос и Св. Александър Невски, които също са негово дело. Останалите 8 дребни икони на светите апостоли, Богородица с младенеца и Свети Георги Победоносец са на проф. Ян Мърквичка “, показа още уредникът в музея.

Зорница Асенова показа и костницата в мавзолея. „ Костницата на мавзолея по случай 100-годишнината от Освобождението на България – 1978 година, търпи своите интериорни промени. До въпросната 1978 година останките на починалите освободители са забележими за посетителите, само че е взето решение да бъдат затворени в три мраморни саркофага “, означи уредничката, като акцентира, че върху саркофазите има бронзови плочи, където релефно са изобразени лаврови клончета, знак на мира и спокойствието, положени върху диплите от бойните флагове. Асенова изясни, че щиковите пластики откъм гърба символизират почетен часовой на този покой.

„ В центъра на костницата е изработен и мемориален пръстен с надпис „ Слава вам освободители “, а в центъра е вписана формата на Георгиевския кръст за смелост, който е най-високата премия в съветската войска, давана на офицери и бойци за проявен подвиг по време на сраженията. По стените на костницата има паметни плочи, които са сложени от делегации, посетили паметника в памет на техните нации “, разяснява още уредничката.

В мавзолея жителите могат да видят също по този начин обрисуван неестествен румънски венец, носещ посланието „ С християнството напред “, а короната върху венеца е направена от пленените османски оръдия и с нея е коронясан княз Карол I. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР