Папуа Нова Гвинея откри посолството си в Израел в Западен Йерусалим

...
Папуа Нова Гвинея отвори посолството си в Израел в Западен
Коментари Харесай

Папуа Нова Гвинея отвори посолството си в Израел в Западен Йерусалим, като стана едва петата страна с пълна дипломатическа мисия в град, чийто статут е един от най-чувствителните въпроси в Близкия изток.

Мисията на тихоокеанската нация се присъединява към посолствата на Съединените щати, Косово, Гватемала и Хондурас в Западен Йерусалим, докато повечето държави поддържат своите дипломатически представителства в крайбрежния град Тел Авив, главният икономически център на Израел.

Докато Израел смята Йерусалим за своя неделима столица и иска всички посолства да бъдат базирани там, по-голямата част от света не признава израелския суверенитет над целия град, вярвайки, че неговият статут трябва да бъде решен чрез преговори.

Палестинското ръководство искаше столицата на собствената им независима държава в окупирания Източен Йерусалим, който Израел превзе през войната в Близкия изток през 1967 г. и анексира в ход, който никога не е бил международно признат.

Израел продължи да строи незаконни селища в Източен Йерусалим, както и на окупирания Западен бряг.

Израел ще плати за посолството, разположено във висока сграда срещу най-големия мол в Йерусалим, за първите две години, цитиран е премиерът на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе във вестник Papua New Guinea Post-Courier.

Марапе също така обеща подкрепа в Обединените нации за Израел, чийто лидер, министър-председателят Бенямин Нетаняху, присъства на церемонията в посолството в отсрочка от закъсалото регионално миротворчество и замъглените връзки с Вашингтон.

„Много нации избират да не отварят своите посолства в Йерусалим, но ние направихме съзнателен избор“, каза Марапе на церемонията по откриването на посолството.

„За да се наречем християни, отдаването на уважение към Бог няма да бъде пълно, без да признаем, че Йерусалим е универсалната столица на хората и нацията на Израел“, каза Марапе.

Васел Абу Юсеф, служител на организацията за освобождение на Палестина, каза, че Израел „търси всяка държава – дори ако тази страна може да се види само под микроскоп – за да може да твърди, че има държави, които отварят посолства в Йерусалим“.

Папуа Нова Гвинея, която заема източната половина на остров Нова Гвинея в Западния Тихи океан, има икономика, основана на селското стопанство и минното дело. Двустранната й търговия с Израел възлиза на едва 1 милион долара годишно, според израелските власти.

Нетаняху каза, че новото посолство ще улесни разработването на селскостопански, здравни, водни и технологични проекти. „Това не само ще ни позволи да ценим миналото, но и да се възползваме от бъдещето“, каза той на церемонията.


Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР