Папаята е голям тропически плод, по форма наподобява пъпеша и

...
Папаята е голям тропически плод, по форма наподобява пъпеша и
Коментари Харесай

Папаята е плодът на ангелите

Папаята е огромен тропически плод, по форма прилича пъпеша и ненапълно са сходни на усет. Дървото папая пораства в тропическата част на Южна Америка.

Флотилиите на Португалия и Испания, пристигнали в тези региони, пренесли папаята до Азия и Централна Африка. Когато Христофор Колумб опитал папаята, той я нарекъл Плодът на ангелите.

Дървото доближава до височина от пет до 10 метра. Веднъж в годината ражда плодове, които се появяват тъкмо под короната му.

Плодът е с мека плът и вътрешност, цялостен е с доста дребни и тъмни семенца.

Плодовете са богати на витамин С, съдържат провитамин А, дребни дози витамин В9. В папаята се съдържа папаин, който смила богати на белтъчини храни като сирене, риба, месо и яйца.

С папая не трябва да се преяжда, защото това може да докара до хиперкаторинемия. Тоест да получите жълто-оранжево оцветяване на кожата поради натрупалия се в нея каротин.

Най-често в магазините можете да намерите сурова или консервирана папая. Когато кората на плодовете е зеленикаво-жълта, това значи, че към момента не са добре узрели и могат да се употребяват най-много в студени салати. Вече когато кората стане розово-червена, плодове са узрели.

Папаята е целесъобразна при стомашни проблеми. Пектинът и органичните киселини в плода работят добре на стомаха, при колит или запек.

Благодарение на витамин А, който се съдържа в плода, пък се заглажда кожата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР