Папа Франциск започна на 12 септември официалната програма на тридневното

...
Папа Франциск започна на 12 септември официалната програма на тридневното
Коментари Харесай

Папата ще посети едно от най-западналите ромски гета

Папа Франциск стартира на 12 септември формалната стратегия на тридневното си посещаване в Словакия,  след къса аудиенция в Будапеща. Това е първата задгранична обиколка на папата, откакто през юли той се подложи на чревна интервенция. Ромското гето Луник IX, което е едно от най-големите ромски гета в Европа, също влиза в програмата. 

Луник IX се намира на 15 минути пеша от историческия център на словашкия град Кошице. Обикновено хората, които не са отсам, заобикалят това място отдалеко. По доста от жилищата прозорците са изпочупени или липсват напълно. В редица онлайн-публикации то е посочено като " рисково ", написа Дойче Веле.

В гетото живеят към 6000 души. През 1970-те години тук поражда нов разбъркан жилищен квартал, в който стартират да настаняват и роми от региона на Кошице. Идеята е да им се обезпечат естествени жилища, да уседнат на това място и да си търсят работа. След края на комунизма обаче в Луник IX остават само ромите. През 1990-те години те били към 10 000. Постепенно панелните блокове западнали и постоянно кварталът оставал без ток, вода или газ. Днес 90% от хората в гетото са без работа и живеят от обществени помощи и изплащаните им детски надбавки. Държавата отпуска пари за едно главно учебно заведение и една детска градина. 

За доста словаци ромското гето е прегледен образец за провалената интеграционна политика на страната. Голяма част от словашкото общество не има вяра, че ромите са дискриминирани. Мнозина гледат на Луник IX като на срамно леке и се тревожат за това по какъв начин ще се отрази на имиджа на страната идването на папата на това място, на което никой не желае да живее.

Преди срещата с духовниците в храма Свети Мартин в понеделник папата имаше и среща с президентката на Словакия Зузана Чапутова и други политически водачи в президентския замък. На Чапутова той сподели, че пандемията е най-голямото тестване в актуалната история, само че тя би трябвало да бъде и поука за бъдещето.

" Пандемията ни научи какъв брой елементарно е, даже когато ние сме в една и съща лодка, да се оттеглим и да мислим единствено за себе си. Нека вместо това още веднъж да осъзнаем, че всички ние сме нежни и се нуждаем от другите ", съобщи Франциск и допълни, че в един тотално взаимосвързан свят " никой не може да се изолира като субект, като нация ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР