Папа Франциск в сряда призова хората в Демократична република Конго,

...
Папа Франциск в сряда призова хората в Демократична република Конго,
Коментари Харесай

Папата призова за опрощение пред един милион души в ДР Конго

Папа Франциск в сряда прикани хората в Демократична република Конго, където десетилетия на въоръжени спорове са лишили живота на милиони, да си дадат " огромна прошка от сърце " и прикани християните, участващи в боевете, да сложат оръжие, предава Ройтерс.

В първия цялостен ден от пътуването си, третото му посещаване в Субсахарска Африка като папа, Франциск води литургия навън пред повече от един милион души на територията на второстепенно летище в столицата Киншаса.

Конгоанците направиха на папата едно от най-жизнерадостните посрещания по време на неговите пътувания в чужбина. При идването му във вторник десетки хиляди се подредиха да го приветстват по пътя на кортежа му.

Много дами носеха рокли с негова фотография, както е всекидневно в доста африкански страни за удостояване на високопоставени лица.

Народът на тази страна, сподели папата в проповедта си, страда от " рани, които болят, непрестанно разязвявани от ненавист и принуждение, до момента в който лекарството на справедливостта и балсамът на вярата наподобява в никакъв случай не идват ".

Според ООН въоръжените спорове са прогонили от домовете им 5,7 милиона души, които са вътрешно разселени, а 26 милиона са изправени пред изострен апетит.

Папа Франциск сподели, че Бог желае хората да намерят " смелостта да дадат на другите огромна прошка от сърце ".

" Колко би било потребно да почистим сърцата си от яд и скрупули, от всяка диря от възмущение и неприязън! " сподели той.

Източно Конго е обхванато от принуждение, обвързвано с дългите и комплицирани последствия от геноцида през 1994 година в прилежаща Руанда. Конго упреква Руанда, че поддържа бунтовническата група М23, която се бие с държавните войски на изток. Руанда отхвърля това.

Посещението на папата в източния град Гома, планувано, когато пътуването беше в началото планувано за предишния юли, по-късно беше анулирана заради експлоадирането на принуждение предходната година.

Около половината от 90-милионното население на Конго са римокатолици и в своята проповед Франциск се обърна към тях, както и към други християни, участващи в боевете.

" Нека пристигна плодородно време за всички Вас в тази страна, които се наричате християни, само че участвате в принуждение. Господ Ви споделя: " Сложете оръжията си, прегърнете милостта ", сподели папата.

Хиляди хора прекараха нощта в молебствия на летището в очакване на службата.

Конго има едни от най-богатите залежи на диаманти, злато и други благородни метали в света, само че благосъстоянието му провокира спор сред държавни войски, милиции и задгранични нашественици, както и докара до употреба и злоупотреби.

Четвъртък ще бъде последният му цялостен ден в Конго, преди да замине в петък за прилежащ Южен Судан, друга страна, бореща се с спор и апетит, в петък сутринта.

За визитата си в Южен Судан той ще бъде съпроводен от архиепископа на Кентърбъри - нравствен лидер на англиканската църква и предстоятеля на Църквата на Шотландия, невиждано взаимно пътешестване в чужбина на тримата християнски водачи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР