Папа Франциск съобщи днес, че на консисторията на 30 септември

...
Папа Франциск съобщи днес, че на консисторията на 30 септември
Коментари Харесай

Папа Франциск ще назначи нови кардинали, които ще имат право да гласуват при избиране на нов папа

Папа Франциск заяви през днешния ден, че на консисторията на 30 септември във Ватикан ще бъдат назначени 21 нови кардинали, в това число 18 кардинали-електори (кардинали, които имат правода гласоподават при избиране на нов папа - бел. ред.), оповестяват от Българска телеграфна агенция.

" Техният генезис отразява универсалността на Църквата, която продължава да възвестява милосърдната Божия обич към всички хора на земята. Включването на новите кардинали в Римската епархия също така демонстрира неразривната връзка сред Светия трон и обособените Църкви, публикувани по целия свят ", сподели папата пред множеството, събрало се на площад " Свети Петър ", в проповедта си след молитвата Ангел Господен.

Сред новите кардинали ще бъдат префектите на Дикастерията за доктрината на вярата - архиепископ Виктор Мануел Фернандес, на Дикастерията за епископите - архиепископ Робер Франсис Прево, както и на Дикастерията за Източните църкви - архиепископ Клаудио Гугероти.

Папата е назначил и епископа на Хонконг Стивън Криу Сау-ян и латинския патриарх на Йерусалим монсеньор Пиербатиста Пицабала.

Трима от новите кардинали ще бъдат на възраст над 80 години.

Нека се молим за новите кардинали, с цел да могат, потвърждавайки своята обвързаност към Христос, милосърдния и правилен Първосвещеник, да ми оказват помощ в моето служение като свещеник на Рим за богатството на целия свят и всички вярващи хора, сподели папата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР