Папа Франциск пристигна в Унгария на тридневно посещение, по време

...
Папа Франциск пристигна в Унгария на тридневно посещение, по време
Коментари Харесай

Папа Франциск пристигна на тридневно посещение в Унгария, среща се и с Орбан

Папа Франциск дойде в Унгария на тридневно посещаване, по време на което се чака войната в Украйна, миграцията и християнските корени на Европа да бъдат водещи тематики в обществените му речи и диалозите му с министър-председателя Виктор Орбан, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Това е първата задгранична аудиенция на Светия отец, откогато през март той се лекува в болница от бронхит. В неделя папа Франциск ще отслужи литургия навън пред унгарския парламент, гледащ към река Дунав в столицата Будапеща.

Папата съблюдава обещанието си за публична аудиенция в Унгария, откакто късата му аудиенция единствено за седем часа при закриването на църковен конгрес в унгарската столица през 2021 година породи у мнозина унгарци чувство за неуважение. Франциск към този момент съобщи, че визитата му ще бъде повлияно от настоящите събития, макар че главната цел е среща с унгарските католици.

По-късно през днешния ден той ще бъде посрещнат в президентството на Унгария от президента Каталин Новак, която, с цел да може да беседва с аржентинския папа с италиански корени, даже е научила особено испански. След това Франциск ще се срещне и с унгарския министър председател Виктор Орбан.

" Очаквам с неспокойствие визитата на папа Франциск ", написа през вчерашния ден Орбан в " Туитър ". " В смутни времена като нашите е значимо да помним какво ни държи дружно, а вярата е основата, върху която можем да изградим устойчиво бъдеще ", добави той. Орбан съобщи, че Унгария и Ватикана са единствените две европейски страни, които могат да бъдат избрани като " подкрепящи мира " във връзка с Украйна.

Както 59-годишният Орбан, по този начин и 86-годишният папа Франциск приканиха за преустановяване на огъня и започването на договаряния за преустановяване на войната. Понтификът прикани Киев да бъде отворен за разговор с " агресора " Русия - нещо, което Украйна продължава да изключва като вид. Унгария, която поддържа суверенна Украйна, само че към момента има мощни стопански връзки с Русия, отхвърля да изпрати оръжия на Киев, отбелязва Ройтерс.

Папата постоянно приканва за обща възбрана на трафика на оръжие и за понижаване на оръжейното произвеждане, само че също по този начин счита, че изпращането на оръжие в Украйна е морално задоволително, в случай че то се употребява единствено за самоотбрана, напомня Ройтерс

За унгарците, които с неспокойствие чакат да видят папа Франциск, визитата на понтифика пък е миг на вяра, отбелязва още Ройтерс.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР