Папа Франциск, който е на визита в Словакия, посети тази

...
Папа Франциск, който е на визита в Словакия, посети тази
Коментари Харесай

Папата: Поставянето на хора в гето не решава нищо

Папа Франциск, който е на аудиенция в Словакия, посети довечера безпаричен ромски квартал на източния град Кошице и прикани за интеграция, заяви Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Поставянето на хора в гето не взема решение нищо ", акцентира главата на Римокатолическата черква и предизвести, че при една такава изолираност " рано или късно гневът пламва ". Франциск добави, че " пътят към мирното взаимно битие е интеграцията ".

Пътят до " Луник 9 " - обитаем с роми и малтретиран от тежки обществени проблеми квартал на Кошице, надалеч от центъра на града - бе асфалтиран малко преди визитата на папата. 4500 души живеят там на пространство, планувано за два пъти по-малко хора, в блокове, които са в окаяно положение, със спрени поради неплатени сметки ток, вода и отопление, отбелязва Агенция Франс Прес.

Франциск изслуша разказите на локални поданици.

" Скъпи братя и сестри, прекомерно постоянно сте ставали обект на безмилостни предубеждения и оценки, на дискриминационни стандарти, на оскърбителен думи и жестове ", обърна се към тях Светият отец. Папата посъветва жителите на " Луник 9 " да вземат " смели решения " за своите деца, най-много да ги образоват, с цел да имат благоприятни условия, без да губят корените си. Франциск също така ги насърчи да " преодолеят страховете " си посредством " почтена работа в достолепие, с цел да печелят своя самун ".

Местни поданици приветстваха визитата на папата, в което видяха знак за вяра.

" Той ни накара да почувстваме, че сме равни с всички други нации в света ", довери пред Агенция Франс Прес един от тях, 32-годишният Игор Сивак.

Ромското малцинство в Словакия, с население от 5,4 милиона души, наброява 400 хиляди индивида. Близо една пета от ромите в страната живеят в последна бедност, най-много в южната и източната част на страната, отбелязва Франс прес.

Източна Словакия е един от най-бедните райони в Европейския съюз. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията там е доста невисок, съпоставим с някои елементи от България и Румъния, показва Агенция Франс Прес.

Програмата на визитата на папата за деня завърши с негова среща с 25 хиляди младежи на стадион в Кошице.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР