Папа Франциск е приел оставката на най-високопоставения френски католически сан

...
Папа Франциск е приел оставката на най-високопоставения френски католически сан
Коментари Харесай

Папата прие оставката на френски кардинал, прикривал сексуални посегателства над деца

Папа Франциск е приел оставката на най-високопоставения френски католически ранг – 69-годишния кардинал Филип Барбарен, упрекнат, че е прикривал полови похищения над деца.

Оставката беше призната, макар че той бе оневинен след обжалване по дело по този проблем.
Римокатолическата черква разисква ограничения против половите похищения на духовници над малолетни Папа Франциск откри четиридневния конгрес с апел за съответни и ефикасни ограничения, в търсене на правдивост
Скандалът раздруса френската католическа черква и стана предмет на трагичен игрален филм, спечелил премия през 2018 година

Барбарен предложи оставката си още предходната година, когато бе приет за отговорен на първа инстанция и получи 6-месечна условна присъда. Тогава папата я отхвърли, изхождайки от презумпцията за непорочност, до момента в който е в ход процесът на обжалване.

На 30 януари т.г. Лионският апелативен съд постанови, че Барбарен не е нарушил закона, който изисква управляващите да бъдат осведомени за обвинявания за полови похищения против деца. Въпреки оправдателната присъда кардиналът незабавно съобщи, че ще възобнови оставката си.
Папата помоли за амнистия за половите похищения на свещеници "Чувствам, че би трябвало да поема отговорността за това зло "
Обвиненията бяха свързани с многочислени изказвания за похищения против деца от френски духовник (впоследствие лишен от нравствен сан), който е бил ментор на скаутска група през 80-те години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР