Панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена утре от

...
Панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена утре от
Коментари Харесай

На Архангелова задушница почитаме загиналите български военнослужещи

Панихида във връзка Архангелова задушница ще бъде отслужена на следващия ден от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

На този ден отдаваме благодарност и почитаме паметта на българските военнослужещи, починали във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време. Заупокойната молитва ще отслужи Негово Преосвещенство Тивериополският свещеник Тихон.

На ритуала в София ще участват министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, представители на управлението на Министерството на защитата, висши офицери, членове на военнопатриотичните съюзи.

По-късно същия ден министърът на защитата Красимир Каракачанов ще взе участие във военния обред в памет на починалите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия. Той ще се организира от 14.00 ч. пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала на починалите бойци от Първи и Шести софийски пехотен полк в градината пред Националния замък на културата в София.

Панихида във връзка Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена и в градовете Асеновград, Бургас, Варна, Пловдив, Плевен. В ритуалите ще вземат участие представителни елементи от Въоръжените сили.

Панихидата в Пловдив ще стартира в 11.00 ч. в Централния гробищен парк пред паметника на опълченците. Заупокойната молитва в Плевен ще стартира в 11.00 ч. пред паметника на починалите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 година Панихидата в Асеновград ще стартира в 11.30 ч. пред паметника на починалите във войните 1912-1913 година в региона на военно формирование 24 490.

Във Варна ритуалът ще стартира в 11.00 ч. в региона на Старите гробища пред паметника на починалите офицери, подофицери и бойци във войните 1912-1918 година Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ ще поднесат венци и цветя в памет на починалите. В ритуала ще вземат участие Представителният духов оркестър на Военноморски сили и почетен часовой от състава на висшето морско учебно заведение.

Панихидата в Бургас ще стартира в 11.30 ч. пред паметника на починалите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще взе участие почетен часовой от представителни елементи в бургаския район.

Българска делегация, водена от заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Пламен Атанасов, ще взе участие в панихида в памет на починалите български воини в Първата международна война, която ще бъде отслужена на българското военно гробище в с. Цапари, Македония. На ритуала ще участват представители на Министерството на защитата, ветерани от военно-патриотичните съюзи, военни аташета, упълномощени в Република Македония. Ще бъдат поднесени цветя пред офицерските монументи в църквата „ Свети Георги “ в с. Цапари.

Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година Традицията е прекратена през 1946 година Възстановена е през 1992 година от Министерството на защитата и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР