Пандемията постави на изпитание възможностите на малкия и среден бизнес

...
Пандемията постави на изпитание възможностите на малкия и среден бизнес
Коментари Харесай

Само нови пазари ще спасят европейските средни предприятия

Пандемията сложи на тестване опциите на дребния и междинен бизнес да оцелее. Заваляха оферти от институциите по какъв начин да бъдат избавени дребните и междинни предприятия, само че с изключение на помощ от страната, различен работещ модел не се появи.

Някои от предложенията на Европейската комисия са свързани с разширение на достъпа на дребните и междинните предприятия до пазари отвън Европейски Съюз и до разгръщане на световната скица „ Еразъм за млади бизнесмени “, която разрешава на начинаещи бизнесмени да почерпят от опита на опитни предприемачи от страни отвън общността.

Малките и междинните предприятия са в основата на европейската стопанска система: те наброяват към 24 милиона и съставляват 99% от всички компании в блока. Преди пандемията тези предприятия произвеждаха над половината от брутния вътрешен артикул на Европейски Съюз и предлагаха работа на към 100 милиона души.

В отчет от декември 2020 година евродепутатите направиха рекомендации за поддръжка на дребните и междинните предприятия за справяне с рецесията и с провокациите, наложени от дигитализацията и зеления преход. В отчета се упорства за актуализиране на тактиката на Европейски Съюз за дребните и междинните предприятия. Комисията разгласява документа на 10 март 2020 година, един ден преди Световната здравна организация да дефинира COVID-19 за пандемия.

Депутатите приканват за обвързване на дейностите за поддръжка на дребния бизнес с промишлената тактика на Европейски Съюз, тактиката за данните и Зеления пакт, с цел да получат дребните и междинните предприятия помощ за прехода към екологосъобразна и цифрова Европа.

Малкият бизнес има основно значение за конкурентоспособността и просперитета на Европа, промишлените екосистеми, икономическия и софтуерния суверенитет и устойчивостта на външни шокове.

Туризмът, заведенията за хранене, културата, превозът, комерсиалните изложби и други браншове, които са формирани най-вече от дребни и междинни предприятия, бяха мощно наранени от рецесията с COVID-19.

По-малко бюрократични условия

Административната и регулаторната тежест върху дребните и междинните предприятия им пречи да просперират, декларират депутатите и приканват за съответни и обвързващи цели за възстановяване и опростяване на условията към тях.

Изследване от 2019 година на Асоциацията на европейските търговски камари Eurochambres демонстрира, че 78% от дребните и междинните предприятия смятат административните процедури за съществено предизвикателство.

Сложните условия лимитират достъпа до финансиране и ликвидност, изключително за най-малките предприятия. Депутатите акцентират компликациите на дребните компании да получат средства от Европейската капиталова банка. Парламентът предлага също по този начин краткотрайно облекчение на разпоредбите за държавната помощ в Европейски Съюз.

Акцент върху нововъведенията и достъпа до пазари

Малките и междинните предприятия са източник на нови хрумвания, само че те би трябвало да бъдат насърчавани в тази тенденция. Само 17% от дребните и междинните предприятия са интегрирали цифрови технологии в бизнеса си. Парламентът приканва за начинания за поддръжка за развиването на цифрови бизнес модели.

Депутатите отстояват потребността от вложения в стопанската система на данните, изкуствения разсъдък, свързването на уреди с Интернет (Интернет на нещата) и квантовите компютри и считат, че в тези нови области би трябвало да се регистрира ролята на дребните и междинните предприятия.

Към момента към 600 000 дребни и междинни предприятия изнасят артикули отвън Европейски Съюз. Предприятията, които желаят да излязат на международния пазар и да подобрят конкурентоспособността си, би трябвало да могат да разчитат на поддръжка на локално и интернационално равнище, показва Парламентът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР