Пандемията от COVID-19 продължава да оказва дълбоко влияние върху света.

...
Пандемията от COVID-19 продължава да оказва дълбоко влияние върху света.
Коментари Харесай

Как технологиите могат да укрепят демокрацията

Пандемията от COVID-19 продължава да оказва надълбоко въздействие върху света. В доста страни станахме очевидци на разпространяване на дезинформация, растящо публично безпокойствие и увеличаваща се политическа поляризация - постоянно разпалвани от обществените медии. Предизвикателството да се оправим с вируса и породените от него обществени проблеми напряга качествата на държавните управления на всички места по света. В Тайван обаче виждаме лъч вяра измежду тъмните облаци. Пандемията укрепи модела ни на съдействие сред хората, държавното управление и частния бранш, като задълбочи това, което назовавам " човешки-публично-частни " партньорства. Това е по този начин, тъй като изградихме цифрова инфраструктура, която разрешава на хората свободно да показват мненията си за политическите промени.

Нашата система за следене на контакти - 1922 SMS, е образец за това. Тя беше решение, препоръчано взаимно от цивилен софтуерни общности в Тайван, с което да се подсигурява както отбраната на поверителността, по този начин и ефикасното следене на контактите. Когато Тайван се сблъска с първата си вълна от инфекции с ковид-19 през май 2021 година, общността g0v (изписва се с нула вместо " o " и се произнася gov-zero) - децентрализирана група от " цивилен хакери " в Тайван, се задейства. Гражданските технолози въодушевено обсъждаха по какъв начин да подобрят съществуващите системи за регистрация, които разчитаха най-вече на хартия и молив или на примитивни уеб формуляри и постоянно бяха объркващи или контрапродуктивни във връзка с ограниченията за угнетяване на вируса.
Власт на хората
Вдъхновени от тези полемики, работихме с петте съществени телекомуникационни компании в Тайван, с цел да разработим 1922 SMS. Чрез сканирането на QR код благодарение на смарт телефон камера и изпращането на текстово известие до безплатния номер 1922 се основават и съхраняват записи за регистрация - без потребност от мобилно приложение. При нужда хората, проследяващи контактите, могат да извличат данни от системата за бързо и дейно следене. От разискването до внедряването 1922 SMS беше построена за една седмица. Това не би било допустимо без устойчиво партньорство сред обществения и частния бранш и хората.

Това е единствено един неотдавнашен образец за тайванското обединяване сред държавните чиновници и гражданските техничари. От основаването му през 2012 година то последователно се трансформира в една от най-големите цивилен софтуерни общности с отворен код в света. През 2017 година g0v сътвори система от грантове, с които да бъдат награждавани оферти от общността, които могат вероятно да бъдат от изгода за публичния интерес. Това от своя страна ни въодушеви през 2018 година да сложим началото на годишен " президентски хакатон ", в който гражданските технолози и държавните чиновници образуват екипи и се съревновават в създаването на новаторски способи за възстановяване на държавните услуги.
Реклама
Един образец - през 2019 година група инженери, дизайнери и покровители на неправителствените организации видяха ограничавания в държавната платформа за отворени данни data.gov.tw. Като част от президентския хакатон те образуваха екип, наименуван Gov Data Opener, и работиха със съответната държавна организация - Националния съвет за развиване, с цел да улеснят следенето на придвижването на поръчките за информация. През 2020 година екип от специалисти по ландшафт и по геопространствени данни, наименуван Patch by Planting, предложи скица за идентифициране на градски зони, където могат да бъдат засадени дървета, която употребява сателитни данни, с цел да картографира потреблението на земята и разпределението на дърветата.

Друга скица - планът " Спасителна акция на младежта " (Rescue Action by Youth, RAY), предлага благоприятни условия на студентите. От 2017 година всяко лято министерството ми събира студенти от RAY, които да създадат обзор на държавните цифрови услуги. Студентите са разграничени на групи, фокусирани върху подобряването на съответни ведомствени интернет страници. Чрез изследвания на дизайна и използваемостта те основават прототипи, които демонстрират предлаганите усъвършенствания. Този метод беше употребен за подобряването на уебсайтовете на услугата Hike Smart Taiwan, която се употребява от планинари и туристи, и на Администрацията за развиване на младежта, както и на други.

Има още куп образци. Създадената от доброволци отворена платформа vTaiwan ( " Виртуален Тайван " ) събира представители на обществения, частния и обществения бранш, с цел да създават и разискват политически решения на проблеми, свързани с цифровата стопанска система - от онлайн продажбите на алкохол до транспорта против възнаграждение (ride-hailing). Свързана с нея и поддържана от държавното управление платформа, наречена Join, провежда диспути и оказва помощ за постигането на консенсус в други сфери на политиката. От стартирането му през 2015 година в Join е влизало съвсем половината от популацията на Тайван.

Демокрацията - комбиниране от " демос " (народ) и " кратос " (управление) - значи " ръководство от народа ". " Тайванският модел " показва по какъв начин потреблението на цифрови платформи може да укрепи демокрацията, като дава глас на всеки и овластява едно държавно управление, което работи освен за народа, само че и с народа.
Реклама
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР