Пандемията от Covid-19, ограничителните мерки и накъсването на веригите на

...
Пандемията от Covid-19, ограничителните мерки и накъсването на веригите на
Коментари Харесай

Пандемията не е оказала влияние върху чуждестранните инвестиции в България

Пандемията от Covid-19, ограничаващите ограничения и накъсването на веригите на доставки внесоха обилни промени в икономическия цикъл. Публикуваните тази седмица предварителни данни за капиталовата активност обаче удостоверяват извода, че шокът е бил краткотраен, а доста предприятия са се върнали към разширение на активността си след отпадането на рестриктивните мерки както в България, по този начин и в главните външни сътрудници на страната.
От позиция на общата стойност на директните задгранични вложения с струпване в края на годината в нефинансовия бранш, рецесията от 2020 година няма никакъв резултат. Дори и през нея компаниите не престават да прибавят нови вложения, като съгласно предварителните данни за 2021 година непознатите вложения доближават 28,1 милиарда евро, по отношение на 24,9 милиарда евро през 2018 година От позиция на ПЧИ рецесия на практика отсъства.Динамиката на непознатите вложения в обособените браншове значително следва промените в добавената стойност. През 2020 година се следи забележителен растеж на интернационалните капитали в строителството до 645 милиона евро при 557 милиона евро година по-рано, следван от спад даже под предкризисните равнища през 2021 година Същевременно главните браншове, където са съсредоточени непознатите вложения бележат непрекъснат растеж, до 12,2 милиарда евро в промишлеността без строителство, 6,2 милиарда евро в търговията, туризма и превоза и 3,3 милиарда евро в професионалните и административни действия.Сходна динамичност се следи и при разноските за придобиване на ДМА, които порастват от 21,9 милиарда лв. през 2019 година до 23,2 милиарда лв. през 2020 година Предварителните данни за 2021 година даже сочат спад до 23,1 милиона лв. по отношение на годината на най-сериозни ограничавания и икономическа неустановеност. И тук няма белег за доста въздействие на рецесията върху капиталовата активност.За разлика от краткотрайния спад на непознатите вложения в строителството през 2021 година, подобен не се следи при общите разноски за придобиване на дълготрайни активи, които за първи път през последното десетилетие надвишават 2 милиарда лв.. Това отразява най-много строителния взрив в огромните градове, чието закъснение стартира едвам през 2022 година със доста повишаване на материалите. Интересна е динамичността в бранша на търговията, превоза и туризма, където 2020 година отбелязва пик на разноските за ДМА от над 7,5 милиарда лв. – надалеч от присъщите за интервала преди този момент равнища от към 5 милиарда лв. годишно. Големият растеж най-вероятно е движен от преместването на огромна част от търговията онлайн и обвързваните с нея промени в логистиката. Прави усещане също, че капиталовите разноски в промишлеността още не са стигнали своите предкризисни нива от над 6 милиарда лв. годишно, макар че през 2021 година има нарастване по отношение на миналата година.
Предварителните данни удостоверяват извода за доста едва влияние на рецесията от 2020-21 година върху дълготрайните капиталови планове на предприятията, макар несъмнено по-слабата обща икономическа динамичност. Запазването на капиталовата интензивност от своя страна изяснява и бързото възобновяване на българската стопанска система след тримесечията на спад на Брутният вътрешен продукт през 2020 година, както и обуславя релативно положителната икономическа позиция преди началото на войната в Украйна.

Източник: Институт за пазарна стопанска система

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР