Пандемията на новия коронавирус, заплахата от фалити за авиокомпаниите и

...
Пандемията на новия коронавирус, заплахата от фалити за авиокомпаниите и
Коментари Харесай

Сривът на петрола е последното нещо, от което Boeing и Airbus се нуждаят в момента

Пандемията на новия ковид, опасността от банкрути за самолетните компании и страховете за световна криза не бяха задоволителни стресове за авиосектора. Сега историческото пренасищане на петрол и големият срив на цените прибавят още несгоди на двата най-големи международни самолетни производители - Boeing и Airbus.

И двата колоса прекараха повече от десетилетие с рекордни поръчки, хвалейки се, че новите им самолети ще доведат икономисване на милиони от гориво.

" Едно нещо, което задържа промишлеността на височина по време на огромния финансов провал (през 2008 година), беше в действителност цените на горивата, които се покачваха ", споделя Ричард Абулафия - авиационен анализатор от Teal Group, базирайки се на рекордни цени на петрола през тази година.

Повишаването на цените на петрола в действителност помагаше за увеличение на продажбите на по-икономични самолети, противоположно на трендовете в продажбите на по-големи персонални транспортни средства като SUV да вземем за пример.
 Американските авиолинии ще получат избавителен пакет от $25 милиарда
Американските авиолинии ще получат избавителен пакет от $25 милиарда

Нискотарифни заеми и директни дотации

Airbus A320neo и Boeing 737 Max, най-продаваните модели самолети с тесни каросерии на двата производителя, бяха създадени след Голямата криза, когато цените на горивата още веднъж се покачваха и самолетните компании насочиха напъните си към създаването на нови модели, които ще им оказват помощ да понижат разноските за гориво. Вследствие на това и двете компании натрупаха поръчки на хиляди самолети за години напред.

Производителите в този момент обаче са изгубили тази продажна точка, като прибавят към редицата на провокации, които се чака да продължат най-малко през 2021 година, в случай че не и по-късно, и внезапното катурване от началото на тази година, след като самолетните компании на процедура не могат да получат новите си самолети за еднопосочно пътешестване задоволително бързо.

Абулафия пресмята, че производителите на огромни самолети като Airbus и Boeing би трябвало да откажат общо към 1 000 поръчки тази година, което е невиждан спад спрямо 681 чисти поръчки през предходната година. Boeing, която към този момент се " омотава " съществено към заземяването на своя 737 Max, разгласява все по-голям брой анулирани поръчки. От своя страна Airbus по-рано този месец съобщи, че ще понижи скоростите на произвеждане на самолети с към една трета, " с цел да се приспособява към новата пазарна среда на ковид ".
 Boeing може да освободи 16 000 чиновници поради рецесията
Boeing може да освободи 16 000 чиновници поради рецесията

От компанията обмислят да понижат броя на личния състав си с 10%

Тъй като пандемията докара до нулево търсене на пътувания, а градовете са блокирани, търсенето на реактивни горива пада по-бързо от други артикули, създадени от петрол. В международен мащаб търсенето на реактивни горива ще се намали с 47% през второто тримесечие по отношение на година по-рано, което е съвсем два пъти по-бързо от прогнозния спад на потреблението на бензин и повече от три пъти от спада на дизела, което е от решаващо значение за товарния превоз съгласно оценките на S&P Global Platts. Цените на реактивното гориво в Съединени американски щати паднаха повече от 65% от началото на годината към петък.

По думите на Клаудио Галимберти, енергиен анализатор от S&P Global Platts, сега казусът е международната рецесия, която удря всички страни по едно и също време.

Авиокомпаниите в този момент са съсредоточени във ограничението и усъвършенстването на полети, с цел да отговорят на слабото търсене на пасажерите. Междувременно те направляват поръчките си в интервал, в който ограниченията против разпространяването на вируса принуждават производствата да спрат, а хората да остават у дома.

Превозвачите също паркират стотици самолети и отсрочват поръчки на нови такива. Някои клиенти анулират поръчките изцяло, добавяйки повече болежка към производителите. И до момента в който самолетните компании възнамеряват да ускорят пенсионирането на по-стари и по-малко икономични самолети, това може да не се окаже задоволително, с цел да провокира поредност от нови поръчки. Междувременно възобновяване на търсенето на въздушни пътувания към момента остава неразбираемо.

Към 15 април американските авиолинии са пуснали на полет повече от 2 700 самолета, което е над 44% от техния флот. Базираната във Вашингтон Airlines for America - американска комерсиална асоциация и лобистка група, която включва American, Delta, United Southwest и други огромни американски превозвачи, съобщи, че към 15 април са бездействали над 2 700 самолета на американските авиолинии, което е повече от 44% от техния флот.
 United Airlines регистрира $2,1 милиарда загуба
Втората най-голяма самолетна компания в Съединени американски щати регистрира $2,1 милиарда загуба

За целия май месец тя чака по-малко пасажери, в сравнение с нормално транспортира за ден
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР