Пандемията - моментът тук е особен и трябва да сме

...
Пандемията - моментът тук е особен и трябва да сме
Коментари Харесай

Николай Витанов: Наблюдаваме какво става в Гърция, защото оттам може да дойде новият вариант на Омикрона

Пандемията - моментът тук е необикновен и би трябвало да сме деликатни. Времето на мощния спад на броя нови случаи дневно свършва, оттук насетне се чакат флуктуации на броя на случаи на фона на обща наклонност към по-слаб спад. Наблюдаваме какво става в Гърция, тъй като оттова може да пристигна новият вид на Омикрона и това да докара до увеличение на броя на случаите. Неприятна флуктуация тук е броят на случаите през вчерашния ден в Смолян. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Държите го постоянен, броят на случаите спада и пада под 1500 и продължава да пада към 1000 и по-малко дневно. Дифузното разпространяване на Омикрона угасва. Новият вид на Омикрона не съумява да го възпламени още веднъж (основен сценарий) или го възпламенява, само че не съумява да го разгори (и това е възможно) и по този начин минаваме нагледно казано метър без мощно повишение на броя нови случаи дневно.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.92. Под 1 е, значи обсегът на болестта продължава да се свива. Това е добре.

Броят на новите случаи през днешния ден е висок, само че спрямо предходните вторници продължава да спада. Това е добре. Под 1500 случая дневно дифузното разпространяване почва да изчезва. Задържим ли под 1000 случая дневно, вероятността да се оправим с модифицирания Омикрон е доста огромна.

Няма претъпкани лечебни заведения. Продължават да се освобождават кревати, които се трансферират за други потребности. Няма безпорядък, няма претъпкани лечебни заведения.

Няма цялостен локдаун. Няма и да има.

Смъртността - полекичка спада. Както бе планувано.

Пристигащите украинци не подвигат заболеваемостта. Знаете горната граница - до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят значително на заболеваемостта, в смисъл да извърнат тренда на спад.

Този вид на Омикрона няма да провокира второстепенен пик. Той ще се оправи и с модифицирания Омикрон. Особено би трябвало да се внимава в областите към Гърция.

Виждате, че на прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост областите около Гърция стоят добре. Знаете, че Омикронът навлезе през Гърция и от Благоевград подпали София и Западна България. Модифицираният Омикрон ще се опита да направи същото. Затова е добре да се следят тези области. Вчера имаше флуктуация на случаите в Смолян. Терминът е outlier. Не се чака да се повтори в околните дни, само че би трябвало да се внимава.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР