Пандемията е променила отношението на много възрастни към игрите(снимка: CC0

...
Пандемията е променила отношението на много възрастни към игрите(снимка: CC0
Коментари Харесай

Новият онлайн бизнес: уроци по… видеоигри


Пандемията е трансформирала отношението на доста възрастни към игрите
(снимка: CC0 Public Domain)

Ресторанти, кръчми и таверни, нощни заведения и музикални клубове, билярдни и боулинг зали, танцови и спортни зали – всички те ненадейно бяха принудени да затворят за неопределен срок, да изгубят клиентите и приходите си. Мнозина банкрутираха. Някои от притежателите обаче скоро откриха различен, мощен източник на нови доходи: уроци по… видеоигри.

Преподаването (коучинг, менторство) на сръчност в играенето на видеоигри е бързо разрастващ се бизнес. Възходът на киберспортовете като световен феномен, дружно с възходящата известност на конкурентните онлайн мултиплейър игри като Fortnite, Apex Legends и Call of Duty: Warzone сътвори голяма потребителска база от играчи, коиto обезверено желаят да подобрят уменията си.

Ключови уеб сайтове като LegionFarm, GamerSensei и ProGuides всъщност работят като световни платформи за среща сред тези, които желаят да се образоват, и „ експертите “, които дават уроци. Последните работят като самостоятелни външни подизпълнители – сходно на водачите на Uber.

„ Заимстваме доста от правилата от бранша на споделеното пътешестване, с цел да балансираме търсенето и предлагането “, споделя пред създателят на LegionFarm Алекс Белянкин, някогашен експерт от World of Warcraft, който е основал компанията си преди пет години. „ Имаме огромен действен екип и всички те идват от бизнеса с услуги като Uber и Bolt. Така ние станахме първата компания, която построи верния баланс и разреши на експертите да печелят пари “.

„ Когато учебните заведения бяха затворени, ние видяхме огромен резултат от това “, споделя Сам Уанг, съосновател на ProGuides и също някогашен експерт. „ Учениците останаха по домовете и изпробваха онлайн игри. Мнозина опитваха за първи път. Много от тях си останаха фенове на игрите, сътвориха нови другари, построиха общности и използваха ProGuides, с цел да станат по-добри “.
още по тематиката
Мераклиите да се учат могат авансово да резервират регулярни уроци с желаните от тях ментори, или просто да влязат в платформата и да видят кой е разполагаем. Има разнообразни варианти за уроци – от игра дружно с експерт за 30 минути до по-дълги сесии за разбор. Страстно запалените могат да се възползват от месечни абонаменти, сходно на визитата на фитнес.

Повечето треньори работят, като изискват от играчите да им изпратят видеозаписи от последните си мачове. След това проучват дружно посредством видео-разговори.

Цената зависи от равнището на умения и престижа на треньора. 30-минутен семинар за това по какъв начин да съумеете в киберспорта с известния стриймър и експерт „ Dicey “ коства 30 $, само че играта за фенове с него за 60 минути е 120 $. „ Той предлага и подготвителни лагери “, споделя Уанг. „ За 500 $ получавате сесия всяка седмица и той ще се опита да ви изведе до допустимо най-голям сан ”.

Кариера като треньор

Преподаването има финансов смисъл за опитните играчи. „ Ако желаете да си докарвате резистентен приход единствено от надпреварите, би трябвало да играете с години по шампионати – и все пак има напълно дребен късмет някой тим да ви забележи “, споделя Алекс Белянкин от LegionFarm. „ Но в нашия случай просто би трябвало да си топ 0,1% състезател, може би 0,5%, и да си отзивчив и вежлив съотборник – и можеш да си изкарваш хляба”.

„ Имаме доста сътрудници, които са напуснали предходната си работа, с цел да упражняват на цялостен работен ден. Един от нашите експерти е доктор от Турция. Имаме и пенсионирани морски пехотинци. Играчите ни са от над 50 страни по света, от разнообразни специалности и култури “, споделя Белянкин.

За доста от младите учащи фантазията е да станат „ експерти “ или да създадат собствен канал в Twitch – сходно на своите идоли. Но предизвикването е голямо. Често срещано неправилно разбиране за онлайн игрите е, че от индивида се желае просто да тича в близост и да взривява всичко, което се движи. Всъщност печеленето на мачове изисква извънредно тактически метод. Играчът би трябвало деликатно да обмисля кои оръжия и предмети носи героят му, какви умения има, кои по какъв начин да приложи в кои стадии на мача.

Отборни тактики

При играта в тим ефикасната тактичност на тима също е от жизненоважно значение. Независимо дали става въпрос за League of Legends или Call of Duty, всеки състезател в професионален тим има роля: някои са атакуващи, други – бранители и така нататък Сериозните играчи би трябвало да бъдат подготвени в тези стилове на игра.

Налице е профилиране на треньорите. „ Точно като детето, което желае да бъде футболен бранител и отива при треньор, който е бранител, и ProGuides оказва помощ на геймърите да станат ултра-специалисти, като ги среща с треньори-специалисти “, споделя Уанг. Според него, това прави „ гражданска война в стопанската система на коучинга “. Треньорите вземат по-големи такси, геймърите са в положение да извлекат повече от уроците.

Наред с това множеството треньори повтарят, че развиването на верен нрав е основна част от триумфа в спортните игри. „ През последните няколко години професионалните организации се концентрират от ден на ден и повече върху менталната страна “, споделя Чен. „ Те наемат психиатри и голям брой други експерти по психологично здраве. Това е значимо при екипната игра. Негативните страсти плъзват елементарно като горски пожар. Има ли един, който да мрънка „ уф, загубихме, изложих се, не можем да победим, “ това се отразява на останалата част от екипа “.

Треньорът на League of Legends Джулия Обара – с псевдоним Akemi – споделя, че прочувствената просветеност е основен признак в нейната област. „ Един състезател може да бъде в действителност добър в играта, само че в случай че няма нрав, той постоянно ще остане на несъмнено равнище “, споделя тя. „ Уча играчите по какъв начин да работят върху себе си, по какъв начин да се освобождават от напрежението, по какъв начин да останат положителни. Когато им липсва убеденост или имат проблеми с гнева, това нормално са неща, които те внасят от действителния си живот. Емпатията е значима “.

Играят млади и остарели

„ Коучингът усъвършенства увереността ми и оказа помощ за поправяне на грешките, които съм правил в предишното “, споделя юноша с псевдоним EuphyGames, който заплаща за постоянни маратонски сесии на Apex Legends с двама професионални играчи.

„ След всеки мач проучваме видеоклиповете от играта. Говорим за това, което бихме могли да създадем по-добре. Много ми е потребно. Вече не би трябвало да играя с случайни играчи в мачове. Обичам да извозвам време с треньорите си. Между нас процъфтява и другарство. Ние сме в непрекъсната ежедневна връзка, без значение дали става въпрос за тактики, препоръки за трениране на задачата или просто с цел да забележим по какъв начин се оправяме “, прям е младежът.

Не единствено съществени младежи, които желаят да станат експерти в игрите, търсят менторство. Мнозина са по-възрастни играчи – хора с кариера и фамилии – които желаят да станат по-компетентни в заниманието си. „ Много от тях желаят да се класират в игрите, които обичат най-вече “, споделя Уанг. „ Това е превъзходен метод да създадете нови другарства “.

Уанг счита, че пандемията е трансформирала отношението на доста възрастни към игрите. „ Видяхме растеж на клиентите от всички генерации “, споделя той. „ Много фамилии бяха останали вкъщи дружно – и макар че някои родители споделяха на децата си „ ОК, отидете да играете игри “, имаше и други, които поемат самодейността, учат се да играят и след това играят дружно с децата си “.

Менторът като душеприказчик

Връзката сред треньори и клиенти е забавен хибрид, съчетаващ обичайно взаимоотношение учител/ученик с другарство. Повечето от треньорите усещат, че има моменти, в които тяхната роля е толкоз прочувствена, колкото и играта. „ Ние приказваме с нашите клиенти и знаем, че % от тях страдат от тревога, меланхолия “, споделя Белянкин. „ Нашите професионални играчи постоянно споделят: „ Понякога се усещам като терапевт “.

Клиентите споделят за живота си, за своите домашни любимци, за фамилиите си, за работата си. Идват с цел да играят, само че и с цел да поговорят. Един от треньорите споделя за собствен „ възпитаник “, който, ден след другарски диалог, споделил, че преди играта е бил на прага на самоубийство. „ Никога не знаеш през какво минават хората. Някои хора не желаят да бъдат най-хубавите в света, просто желаят да поиграят и поддържат връзка “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР