Панамският защитник на Левски - Хосе Анхел Кордоба Чеймбърс или

...
Панамският защитник на Левски - Хосе Анхел Кордоба Чеймбърс или
Коментари Харесай

Хосе Кордоба: Чувствам се силно привързан към Левски, Стоилов е изключителен

Панамският бранител на Левски - Хосе Анхел Кордоба Чеймбърс или просто Кордоба гостува в предаването " Код Спорт " по ТВ+.Той дебаркира в родния футбол първо в Етър (Велико Търново), а в този момент е освен титуляр на " Герена ", само че значима част от афиширания избавителен проект на треньора на " сините " Станимир Стоилов. Кордоба е роден на 6 март 2001 година Играе като ляв бек или централен бранител. След няколко мача в юношеския народен тим на Панама хвана окото на Селта (Виго) и мина в академията на испанския клуб. За негово страдание, Селта се оказа случка, която не продължи дълго. Преди година Етър го предложения на проби, само че отново неприятен шанс - в началото бе отритнат. През януари обаче получи нов късмет да се потвърди и не го пропуща. А в актуалната акция пази цветовете на Левски.
 Снимка 545631
Източник:

Казваме " добре пристигнал " на терена на " Код Спорт " на Хосе Кордоба! Разбрахте ли за времето, което към този момент сте на стадион " Георги Аспарухов " какво значи Левски за българския футбол?

- Много благодаря за поканата! Понаучих малко български и се пробвам да приказвам със съотборниците си, с цел да се разбираме на терена. Още когато дойдох на ст. " Георги Аспарухов ", посетих музея на клуба, видях кои са легендите на този популярен отбор. Запознах се с историята на Левски, видях купи, медали. Мога умерено да кажа, че съм попаднал в най-големия клуб в България. Това ме стимулира, с цел да дам всичко на терена за клуба, в който играя. Много бих желал след време и моето име да откри място измежду тези, които са съдействали за славата на Левски.
 Треньорският щаб на Левски се отхвърли от своите хонорари, с цел да се заплати на играчите
Треньорският щаб на Левски се отхвърли от своите хонорари, с цел да се заплати на играчите

Благородна постъпка от Станимир Стоилов и помощниците му

И какво е нещото, което най-вече ви впечатли от тази славна история?

- Мисля че мачовете от евротурнирите. Двубоите с Барселона с огромните митове Кройф и Неескенс. В тези борби се вижда какъв брой огромен е един клуб.

Свикнахте ли с ситуацията при " сините "? А с треньора Станимир Стоилов?

- Да. Бързо съумях да се приспособявам. Много добре се разбираме със съотборниците ми. Те направиха всичко допустимо да се приспособя допустимо най-бързо към новата конюнктура. Затова съм им извънредно признателен. Същото се получи и с господин Стоилов. Мога да кажа, че той е извънреден експерт. Да, доста малко сме работили дружно, само че това е моето мнение. Знаете ли, усещам се мощно завързан към Левски, без значение че съм тук от единствено няколко месеца. Чувствам се в действителност добре.

Колко време ви трябваше, с цел да приемете офертата на Левски? Трябва да подчертаем, че наставникът на тима желаеше допустимо най-бързо да се присъедините към отбора...

- Спомням си, че през юни във Велико Търново беше първият път, когато се срещнах и разговарях с господин Стоилов. После беше изработен контакт с моя клуб в Панама. Разговорите за прехвърлянето се проточиха, само че най-после се стигна до съглашение и аз получих опцията да се причисля към Левски.
 Снимка 545630
Източник:

Какво желае да види от вас Станимир Стоилов?

- Това, което желае от мен е да съм първи при високите топки, да сме доста мощни и проведени в отбрана, да изнасяме бързо топката. Да подобряваме тези съставни елементи от играта с всеки минал ден. Това и се стремим с моите сътрудници и считам, че има позитивен резултат.

В последните мачове Левски очевидно играе по-добре и заслугата е както на Станимир Стоилов, по този начин и на вас, футболистите. Какво се промени в тези срещи?

- Още първоначално, когато пристигнах в Левски, някои от съотборниците ми споделяха, че е значимо да засилим отбраната и че в предходните мачове са губили поради дребни неща, като липса на организация или централизация. Мисля, че тимът набра сили през последните шест - седем мача. Бяхме доста проведени и съсредоточени и това направи по този начин, че да дойдат положителните резултати. Разбира се, има още доста какво да се желае, тъй като задачите пред клуба са огромни. Но към този момент е реалност, че играем доста по-стабилно в отбрана.
 Мъри не желае българи, Левски ще взема единствено чужденци през зимата
Мъри не желае българи, Левски ще взема единствено чужденци през зимата

" Той непрекъснато ни приказва, че желае да наложи и утвърди в мъжкия тим момчета от левскарската школа "

Какво е съгласно вас равнището на българското състезание?

- Според мен равнището е положително. Наблюдават се забавни срещи сред всички тимове в елитната група. За нашите почитатели най-важни са конфликтите с ЦСКА и Лудогорец. Там сякаш зарядът е различен. Цяла седмица се приказва за тези дуели. Излизаме с настройката за борба, която би трябвало да спечелим. Не споделям, че подценяваме другите срещи, в противен случай и там демонстрираме експанзия, само че въпреки всичко не може да се съпостави мач с Царско село и мач с ЦСКА. За мен като състезател, който идва от Панама считам, че шампионата в България е стъпка нагоре в моята кариера.

Къде виждате Левски в края на шампионата? Какви са задачите, които е сложил Стоилов и смятате ли, че може да ги извършите?

- Разбира се, че е допустимо! Виждам Левски в първата шестица и в битката за място в евротурнирите. Ще бъде мъчно, тъй като виждате по какъв начин се показват и нашите противници. Но аз считам, че в края на шампионата ние ще заслужим място, даващо право на присъединяване в Европа.
 Снимка 545659
Източник:

Реално ли е съставът да се класира за шампионатите в Европа? Според вашия треньор това би било равно на купа - споделяте ли това мнение?

- Да, към този момент го споделих. Споделям мнението на нашия треньор. Мисля, че последователно ще намерим правилния темп, ще продължим да се развиваме и занапред ще изненадаме тимовете, които сега са пред нас в класирането. Целта ни е да играем добър футбол, а реализираме ли това, тогава европейските шампионати няма да са мираж.

Има ли капацитет Левски да се бори за купата на България? Кои са тимовете, които ще бъдат съперници на " сините "?

- Това е огромната ни цел през този сезон! Аз съм оптимист и мисля, че може да зарадваме почитателите си с купата на България. Основен противник по пътя към трофея ще бъде тимът на ЦСКА. Ако жребият ни срещне с Лудогорец, също ще бъде един доста сложен конфликт. Но, в случай че си тръгнал да печелиш купата, то би трябвало да си надъхан за борба, без значение кой тим ще имаш за съперник. Отборът от Разград има добър състав, в който изпъкват някои футболисти, само че ние също не им отстъпваме. Разполагаме със мощни единици и сме подготвени да се надигнем против всеки противник.

Какво е чувството да дебютираш в най-големия мач за почитателите на футбола в България - конфликтът сред Левски и ЦСКА?

- Беше в действителност прелестно, фантастично. Имаше толкоз доста хора. Стадионът беше цялостен. Бях впечатлен. В началото на мача изглеждах малко под напрежение, тъй като доста желаех да играя, само че знаех, че ще би трябвало да изчакам. Треньорът беше заложил на един състав, само че когато пристигна моето време, към този момент терзанието беше изчезнало. Потопих се в атмосферата и въобще не обърнах внимание, че това е моят дебют.

Усещате ли любовта на почитателите на " сините ", които поддържат тима в това мъчно време за клуба?

- Да! Феновете на Левски са " amazing ", както споделят на британски! Удивителни! Не могат да се опишат с думи. Играеш на терена и през цялото това време чувстваш непрекъснато поддръжката им. Скандиранията " Левски ", тътенът от трибуните са нещо в действителност неповторимо. Поклон пред нашите почитатели!
 Снимка 547421
Източник:

Защо се стигна до абсурда след дербито с " алените "? Коя бе повода някогашният ви клуб Етър и актуалният Левски да влязат в спор?

- Наистина не знам нищо по тази тематика, тъй като не постоянно разбирам всичко. Не мога да разясня неща, с които не съм осведомен.

А за мача против ЦСКА?

- За оня мач си припомням, че имаше някакви персонални мои документи, които преди дербито не бяха подготвени, само че всичко беше оправено за срещата. Имаше малко напрежение, малко нерви, само че в последна сметка нещата си пристигнаха на мястото и аз бях картотекиран.

Кой е водачът в състава и в съблекалнята на тима?

- Това е нашият капитан Ники Михайлов. Той постоянно ни поддържа, предизвиква ни, когато е мъчно, дава ни препоръки и държи тима обединен. Той е същински водач. Никога не нагрубява някои от сътрудниците, стреми се да ги успокоява, в случай че позволен неточности. Прекрасен човек!

С кой от отбора успяхте да се сприятелите?

- В прелестни връзки съм с всички, само че мисля че най-добре се разбираме с Билал Бари, Христос Шелис и Драган Михайлович. С тях прекарваме най-вече време дружно. А също и с Ради, и Боби Цоневи.
 Снимка 548188
Източник:

Какво ви харесва в София?

- Много малко свободно време имах до момента, с цел да опозная повече града. Ходихме в няколко ресторанта с моите съотборници. На обед след тренировките. Знам, че би трябвало да отделя повече време, с цел да се срещна с красивата ви столица. Обещавам, че при идната ни среща ще бъда по-добре квалифициран за този въпрос.
 Георги Градев: Категорично се опълчвам на ежедневните офанзиви в медиите против Петър Хубчев
Георги Градев: Категорично се опълчвам на ежедневните офанзиви в медиите против Петър Хубчев

ФИФА ясно уточни виновника в решенията си, разяснява той

А студът?

- Адаптирах се. Даже на моменти ми харесва. Но единствено на моменти! Разбира се изключвам дните, в които температурите падат под нулата. Мисля обаче, че студеното време не ми пречи. Няма да имам нищо срещу, в случай че зимата е по-мека, само че с всичко се привиква...

Бихте ли създали едно съпоставяне сред столицата на България и Велико Търново?

- Да. Мисля че там е още по-студено от столицата на България. Велико Търново е дребен хубав град в съпоставяне със София, която има визията на европейски град. Това е може би най-голямата разлика. Тук в действителност има доста повече аткракции, повече места за забавление. Във Велико Търново обаче имаш възприятието, че като че ли си попаднал в книга за историята на България. Много ми хареса и там - в действителност прелестен град. А тук, в София ми би трябвало още време, с цел да съумея да опозная по-добре града.

С кое не можете да свикнете у нас? Има ли нещо, което да ви нервира в манталитета на хората?

- Успях да се приспособявам към всичко. И към хората, и към храната. Много ми харесва кухнята ви. Право да ви кажа, съвсем не съм разговарял с хора отвън футболното ми обграждане. Не съм доста приказлив. А български приказвам напълно малко. Няма нищо, което да ме е подразнило до момента. На съм имал никакви проблеми. Това е в действителност добре.

Сняг, минусови температури - по какъв начин това се отразява на подготовката ви през седмицата?

- Имам леки усложнения по време на тренировките. При тичането и при директния контакт с топката или със съперника се усеща по-голяма болежка, даже и бутонките са студени. Мисля, че с времето ще се приспособя още по-добре, а и въпреки всичко се надявам зимата да не бъде толкоз студена.
 Снимка 554548
Източник:

Има ли други ваши сънародници в България, с които да се срещате?

- Не. Срещал съм хора, които приказват испански. Има и един някогашен съотборник в Етър, които остана там и също е панамец, само че отвън футбола съвсем нямам контакти, а още по-малко с панамци или испаноговорящи.

Знаете ли, че един някогашен панамски национал игра в България - Хосе Гарсес - " Ел Пистолеро ". Той беше част от ЦСКА. Какво прави той в този момент?

- Постоянно получавам вести за него, тъй като по една случайност той е комшия на моята майка. Сега играе в панамската първа дивизия в тим, който се споделя Сан Франсиско. Не сме в някакви близки връзки, само че всички го знаят в Панама. Беше огромен състезател. И в този момент е там.

Колко дребен е светът...

- Да, в действителност. Отиваш да играеш на другия завършек на света в една страна, където преди този момент е играл твой съотечественик. Питат те за него, а той се оказва и...съсед!

Играете на два поста - централен бранител и ляв бек. Къде се чувствате по-сигурен?

- Като централен бранител. Това в действителност е постът, на който се усещам сигурен.

В екипа на Станимир Стоилов е един от героите на Съединени американски щати " 94 - някогашният бранител Цанко Цветанов. Получавате ли някакви препоръки от него?

- Разбира се! За мен е чест, че мога да споделям с състезател, станал четвърти в света. Той ми оказва помощ в действителност доста! Как да застана с тялото си, по какъв начин да внимавам постоянно при високите топки и дългите пасове, по какъв начин да отвръщам при офанзивите на нападателите на съперника, с цел да не ги фаулирам. Благодарение на него не преставам да усъвършенствам играта си. Използвам препоръките му сега, когато премислям по какъв начин да подходя в отбрана при дадена обстановка, с цел да опазим вратата суха. Това въпреки всичко е най-важната ни задача. Знам, че се изучавам от един от най-хубавите ви бранители.
 Станимир Стоилов: Левски е премрял финансово и полумъртъв игрово
Станимир Стоилов: Левски е премрял финансово и полумъртъв игрово

Проблемът с Хубчев трябваше да бъде решен доста преди да се изгубят делата, споделя Мъри

Когато стартирахте вашата кариера, тествали ли са ви на друга позиция?

- Играл съм в панамския младежки народен тим отново като бранител, само че изнесен напред към средата на терена. Но беше напълно за малко.

Първият ви клуб е Индепендиенте де ла Чорера. Той не е доста известен в България - какво ще ни споделите за него?

- Само преди няколко години клубът ми в Панама беше в действителност дребен и непрекъснато беше във втора дивизия. Успяхме да влезем в елита и още през първата ни година там станахме първенци, през втората година стигнахме до полуфиналите, а предходната година още веднъж спечелихме купата на страната. Постигнахме неповторим прогрес. Клубът се разви и сега е на доста високо равнище. Заради положителната работа на треньорите ни от там излязоха доста положителни играчи, които сега са основата на националния ни тим. Клубът в действителност играе доста значима роля за развиването футбола в страната. Това е тласък за нашите сънародници да ни поддържат.

Именно от този клуб стигнахте до юношеския народен тим на Панама. Кой от дуелите с екипа на родината ви се е запечатал най-ярко в съзнанието ви?

- С националния тим изиграх четири мача в Коста Рика. Винаги ще помня последния ни мач против коравия отбор на домакините от Коста Рика. Беше мощен шампионат и мачовете бяха в действителност оспорвани. Така че към този момент помня този мач досега, в който съумях да извърша задачата си - да вляза в националния ни тим.
 Снимка 555613
Източник:

Стигнахте и до осминафинали на Лига КОНКАКАФ. Кои тимове отстранихте и кой отбор ви отстрани?

- Да, по този начин беше. Играхме като домакини против Торонто и победихме с 3:1. След това играх с различен тим за чието име сега не мога да се сетя. Не си припомням доста добре и ме е боязън да не объркам името. След това играхме ответния мач тъкмо с тях и те ни отстраниха, само че не си припомням името на тима.

Кой е дуелът, който накара шефовете на Селта (Виго) да ви предложат контракт?

- Беше надзорен мач преди началото на шампионата. Играхме против Овиедо във Виго. Бях титуляр през целия мач и след края треньорът пристигна при мен и разговаряхме дълго. След това се свързаха с клуба ми в Панама и по този начин стана допустимо да мина при тях. Това беше надзорен мач против Овиедо. Бях доста благополучен, че отивам да играя в Испания.

Как оценявате престоя си в Селта? Записахте ли мачове в първия отбор?

- Там съумях да играя единствено в тима им до 19 години. И след това стартира рецесията с Ковид пандемията и не съумяха да продължат договорите, които бяха подписани. Трябваше да бъдат продължени с още две години, само че поради пандемията това не беше допустимо.

Знаете ли, че в Селта (Виго) е имало съществено български наличие в предишното? Любослав Пенев, Христо Стоичков, Владимир Манчев... - Какво съвпадане. Трима български футболисти. За страдание, до момента в който бях във Виго не бях чувал за тях.
 Левски уважи Сашо Костов, Боримиров дефинира Купата на България за цел №1 пред
Левски уважи Сашо Костов, Боримиров дефинира Купата на България за цел №1 пред " сините "

Днес се организира шампионат за ветерани в памет на незабравимия Сашо Костов

- Как стигнахте от Селта до Етър?

Благодарение на моя управител получих опцията да играя за Етър и да пазя цветовете им в елита на България.

Как протекоха договарянията?

- Стори ми се, че малко постепенно, само че значимото е, че най-после стигнаха до съглашение и имах тим, за който да играя в първа дивизия.

Треньорът Петко Петков не ви хареса за Етър, само че пък Александър Томаш ви даде късмет. Кое се оказа решаващо, с цел да заиграете в тима?

- Когато бях там имаше други играчи, които се считаха за сигурни титуляри в тима. Един от тях обаче се контузи - един състезател, който треньорът Томаш беше довел със себе си. Той игра в един от мачовете за купата и там получи контузия в коляното. Така трябваше да го заместя. Треньорът говореше с мен след всеки мач, след всяка подготовка и по този начин лека-полека съумях да печеля доверието му и да се наложа като титуляр.

Защо изпадна тимът на Етър?

- Честно казано, в действителност не бих могъл да отговоря на този въпрос. Повечето пъти в съблекалнята се говореше на български и аз в действителност не разбирах защо става дума. Мисля, че ни липсваше дисциплинираност и имахме потребност от повече централизация както самостоятелно, по този начин и отборно. Но аргументите може и да не са тези. Това е моята позиция.

Имаше ли интерес от страна на други български клубове към вас, с изключение на този на Левски?

- Мисля, че имаше интерес от различен клуб много преди този момент, само че когато пристигна запитването от Левски незабавно разбрах, че не би трябвало да изпускам опцията да мина в най-популярния клуб в България.

Колко време се виждате в родното състезание?

- Задължително повече от година - две. Дори и повече. Искам да се класираме за евротурнирите. Това е в действителност значимо. Феновете го заслужават. Чувствам се добре в Левски и ще бъда тук, до момента в който клубът има потребност от мен.
 Илиана Раева се изясни в обич на Наско Сираков
Илиана Раева се изясни в обич на Наско Сираков

Тя означи годишнина от сватбата

Кое е шампионата, в което мечтаете да играете?

- Наистина бих бил благополучен да съм част от шампионата на Германия или Англия. Много бих се радвал да заиграя там.

А Испания?

- В Испания също несъмнено, само че мисля че за мен би било по-добре да отида в Германия, Англия или Италия. В тази шампионати би било по-добре за моя жанр на игра.



Кой е обичаният ви тим в чужбина?

- Реал (Мадрид) и Байерн (Мюнхен).

Какво обичате да вършиме в свободното си време?

- Обичам да изучавам езици - британски, а в този момент и български. Да играя с другари на " Плейстейшън ". Да приказвам с майка и с приятелите ми в Панама по телефона.

Коя игра играете?

- ФИФА, несъмнено. И още една военна игра, която се споделя " Warsaw ".
 Снимка 553081
Източник:

Какво мислите за расизма? Имали ли сте проблеми с него в България?

- Аз персонално в никакъв случай не съм имал проблеми от такова естество в България на терена. Видях обаче подобен проблем с един мой съотборник. Беше по времето, когато бях в Етър и стана по този начин на стадиона, че вратарят на противниковия тим беше отправил расистки думи към моя съотборник. В такива случаи човек се усеща в действителност зле. Наистина тъжно е да ти приказват и да те третират по друг метод единствено поради това, че си с друг цвят на кожата. Дано всичко се промени за положително и това към този момент в никакъв случай да не се случва. Дано хората, колкото се може по-бързо схванат, че другият цвят на кожата не значи, че си друг, просто всички сме хора и би трябвало да показваме почитание едни към други.

Какво бихте поискали на феновете, които ви гледат сега?

- На всички фенове на " Код Спорт " адресирам специфичен привет. Аз съм Хосе Кордоба и поисквам да прекарате едни вълшебни празници и Господ да ви благослови. Само Левски!
 Васил Драголов: Берое ще победи Левски, няма по какъв начин да стане с тези играчи на
Васил Драголов: Берое ще победи Левски, няма по какъв начин да стане с тези играчи на " сините "

" Петър Колев има отрицателна роля при заралии "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР