Паметникът на съветската армия е построен през 1954г. Десет години

...
Паметникът на съветската армия е построен през 1954г. Десет години
Коментари Харесай

Паметникът на Съветската армия: Историята на монумента в центъра на София

Паметникът на руската войска е издигнат през 1954г. Десет години откакто Съветският съюз афишира война на България, само че руската войска е представяна като освободителка. Затова и надписът на паметника гласи: „ На Съветската войска освободителка - от признателния български народ ". В решението за построяването му написа, че функционалността е да оказва психическо и политическо влияние.

Върху фасадата на паметника са изобразени моменти от руската история, като Октомврийската гражданска война от 1917г. След рухването на социалистическия режим паметникът е обект на разногласия дали да бъде демонтиран или не. През 1992 година Столичният общински съвет взема решение за унищожаване. По това време му, което обаче не получава задоволителна социална поддръжка. И по този начин до 2010 година когато жители основават комитет за разглобяване на монумента. Започват и първите митинги за и срещу премахването.

Междувременно паметникът става фасада за творбите на графити актьори, само че и значително пъти е заливан с багра в символ на митинг.

При рухването на соца в Румъния диктатора е погубен, в Германия Берлинската стена е съборена, в Югославия Тито към момента е в фетиш, а самата страна се разпада с война, до момента в който тук рисуваме паметника на руската войска и го вършим на нищо още през 90-те години, това че ние като напълно друго потомство го изрисуваме още веднъж и това място го трансформираме още веднъж в платно за изложение на някаква позиция трансформира това място в един неповторим за нас метод към режима, измененията, доста ще изгубим, в случай че той просто бъде отстранен.

През март тази година Столичният общински съвет взе дефинитивно решение, против което се оповестиха от Българска социалистическа партия.
Няма да позволим паметникът на Съветската войска да бъде събарян или по какъвто и да е метод оскверняван.
Иван Таков, ръководителят на Българска социалистическа партия - София
Паметника би трябвало да бъде отстранен, защото няма по какъв начин национална страна да търпи монумент на непозната войска.
Карлос Контрера, Общински консултант и ръководител на ПГ " Патриоти за София "

Няколко седмици по-късно статутът на паметника на частна държавна благосъстоятелност. Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди на основният проектант на София да организира конкурс за бъдещето на пространството към монумента. А от регионалната администрация е изпратено питане до шефа на Националната изложба за опцията скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани в „ Музей за изкуството от интервала на социализма “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР