Паметникът Бузлуджа е изключително ценен като архитектура, като инженерно постижение,

...
Паметникът Бузлуджа е изключително ценен като архитектура, като инженерно постижение,
Коментари Харесай

Монументът Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за паметници в риск

Паметникът Бузлуджа е извънредно скъп като архитектура, като инженерно достижение, като изкуство и има огромен капацитет както за развиването на туризма, по този начин и за преосмислянето на доста други такива монументи. Това мнение изрази пред " Хоризонт " проектант Дора Иванова, която работи по плана „ Бузлуджа – паметта на времето “.

Наследството от интервала на социализма е травматично и проблематично за целия социалистически блок, добави тя:
" Този проблем не се вижда единствено в България, а във всички страни от някогашния социалистически блок. България с този необикновен монумент, който е друг, извънреден и образец за всички останали, може да бъде образец за опазването и преосмислянето. "

Бузлуджа е измежду седемте най-застрашени обекта на културното завещание в Европа. Паметникът беше включен в програмата " 7-те най-застрашени ", която се провежда от организацията „ Европа Ностра “. Програмата разпознава най-ценните културни обекти в риск в Европа и спомага за тяхното запазване. " Европа Ностра " е най-голямата организация за запазване на културното завещание в Европа. Първата безплатна помощ за Бузлуджа ще се показва в правене на експертиза и избавителен проект за деяние. Европейски специалисти ще посетят паметника през идните месеци и ще дадат механически препоръки, ще зададат благоприятни условия за финансиране и ще активизират необятна европейска поддръжка за запазването на Бузлуджа.

Арх. Дора Иванова разясни по какви критерии Бузлуджа е влезнала класацията на паметниците в риск:

" Основните критерии са два. Първият е полезност като завещание и полезност като обект, който се нуждае от запазване. И в действителност това е доста значимо в тази стратегия - че на европейско високо равнище демонстрира, че паметникът Бузлуджа е от европейско значение, европейско завещание. И вторият критерии е застрашеността- до каква степен тези обекти в действителност са рискови и би трябвало да се работи неотложно да се опазят, тъй като могат да бъдат изгубени в идващите години. "

Самите специалисти осъзнават проблематиката в България и идеологическата натовареност на Бузлуджа, акцентира Иванова:
" Че паметникът е претрупан с доста огромна идеология, с политически хрумвания, само че той би трябвало да бъде опазен, без да се възхвалява и без да се удостоверява несъзнателно политическа идеология. Той би трябвало да се резервира като артефакт, като част от историята, която би трябвало да се помни, да се помни, да се знае какво е било. " /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР