Паметник на Гаврил Кръстевич ще бъде тържествено открит в двора

...
Паметник на Гаврил Кръстевич ще бъде тържествено открит в двора
Коментари Харесай

За Съединението: Откриват нов паметник на Гаврил Кръстевич в Пловдив

Паметник на Гаврил Кръстевич ще бъде тържествено открит в двора на катедралния храм " Св. Богородица " в Пловдив точно на утрешния Празник на Съединението - 6 септември.

Фигурата на известния възрожденец, труженик за българската просвета и независимостта на православната ни черква е изваяна от бронз в човешки растеж със свитък в ръка на акта за учредяването на Българската екзархия.

Паметникът е повдигнат с решение на Общинския съвет в Пловдив, взето през предходната година по самодейност на Пловдивската митрополия и във връзка навършването на 150 години от оповестяване на самостоятелна Българска екзархия.

Със същото решение Гаврил Кръстевич беше посмъртно почетен със званието " Почетен жител на град Пловдив ".

Сн. БГНЕС



Роденият през 1817 година в Котел под името Гандю Кътюв Баюв патриот е един от най-влиятелните българи в Османската империя. По рекомендация на котленските чорбаджии той е пратен да се изучи в Цариград при котленеца княз Стефан Богориди.

Той го изпраща първо в елитното гръцко учебно заведение Куручешие, а по-късно в Париж. Там Кръстевич приключва право в Сорбоната. След завръщането си в Цариград е наместник на Богориди, а след това стартира кариера в османската правосъдна система.

Става арбитър и член на Върховния съд. Автор е на комерсиалния закон на Османската империя. През 1868 година е назначен във Висшия правосъден съвет (Диван.и-ахкям-и-адлие) на империята. Той е измежду най-активните радетели за самостоятелна българска черква, като употребява контактите и въздействието си.



Паметникът на Гаврил Кръстевич ще бъде открит на 6 септември незабавно след тържествената литургия за Съединението в наличието на митрополит Николай, кмета на Пловдив Здравко Димитров, ръководителя на Общинския съвет Александър Държиков, регионалния шеф Ангел Стоев и други представители на локалната власт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР