Паметник на един от най-успешните в миналото кметове на днешна

...
Паметник на един от най-успешните в миналото кметове на днешна
Коментари Харесай

Откриха паметник на кмет, строил бъдещето на днешна Монтана

Паметник на един от най-успешните в предишното кметове на днешна Монтана – Гоцо Митов, откриха в регионалния град в Северозападна България.

Общинският властник на тогавашния Фердинанд Гоцо Митов е бил прочут в региона юрист, политик и държавник, който преди да заеме заеме кметския пост взел участие във войните за обединяване на България и заслужил с храбростта си три ордена.
 pametnik_kmet_montana201801a  pametnik_kmet_montana201801b  pametnik_kmet_montana201801c
По време на ръководството си от 1934 до 1938 година Митов  постоил читалището на днешна Монтана, мост над река Огоста, камбанария на градската църква, модернизирал дребното населено място и основал първия парк  – Градската градина, която и до през днешния ден мнозина назовават „ Букета на града ”.

Точно в  завършения от Гоцо Митов парк, който сега се реконструира с европейски средства, бе открит баралеф на управника, дело на статуя Теодоси Антонов. На тържеството участваха общинари, наследници на тогавашния кмет, историци и жители. „ Това е един от най-бележитите кметове на града ни,  чиято разпоредителност и интензивност може сда бъде образец и за днешните управници! ”, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Барелефът на Гоцо Митов е трети монумент на  кмет, записал с делата си значими страници в историята на регионалния град.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР