Паметник на брега на Охридското езеро беше открит точно 11

...
Паметник на брега на Охридското езеро беше открит точно 11
Коментари Харесай

Откриха паметник на загиналите българи при потъването на кораба "Илинден"

Паметник на брега на Охридското езеро беше открит тъкмо 11 години, откакто 15 български туристи изгубиха живота си при потъването на кораба “Илинден”.

Стилизирана капка, в която са преплетени 15 железни рози, от през днешния ден ще припомня за трагичния случай във водите на езерото в Северна Македония. Част от стихотворението от стихосбирката „ Замиращи звуци “ на Димчо Дебелянов е изписано върху плоча до паметника:

“... Внезапно кипнала, замря
на наслада светлата вълна
и сред нас се разпростря
ненарушима тишина. “

Паметникът е планиран от проектант Никола Сметановски и е направен от българския занаятчия Пламен Петров.

През септември 2009 година Раде Буджакоски е пълководец на войсковата част, която охранява Охридското езеро. След подаване на сигнал за случай с кораба, на който се намира групата български туристи, той повежда подчинените си в акция, която избавя десетки човешки животи.

Днес в символ на благодарност Българската страна в лицето на генералния консул на страната ни в Битоля - Димитър Иванов, връчи декрет на пълководец Буджакоски за приемане на българско поданство.

На церемонията участваха десетки публични лица и локални поданици, очевидци на трагичните събития от преди 11 години, които сервираха цветя и венци в памет на починалите наши сънародници.

По време на случая на 5 септември 2009 година се удавиха 15 български туристи. Плавателният съд превозваше над 50 туристи от България към манастира " Свети Наум " и потъна за минути на 200 метра от брега.

В началото на април 2012 година Апелативният съд в град Битоля удостовери неоправдателните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в езерото транспортен съд " Илинден ".

Капитанът на кораба Филевски и хърватският жител Баич, дал документ за годността на плавателния съд, бяха наказани на по една година затвор. Съдът счете, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и е решил, че няма заплаха като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Бранко Баич беше приет за отговорен за неспазване на закона за корабоплаването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР