Пълното подчинение на евроатлантическата солидарност, по мое мнение, много пречи

...
Пълното подчинение на евроатлантическата солидарност, по мое мнение, много пречи
Коментари Харесай

Митрофанова: Подчинението на евроатлантизма пречи на икономиката на България

" Пълното послушание на евроатлантическата взаимност, според мен, доста пречи на икономическото развиване на България. Отказът от градеж на АЕЦ " Белене ", затварянето на два блока в АЕЦ " Козлодуй ", отводът от Южен поток лиши България от 7000 работни места и от в действителност енергиен хъб на Балканите ", съобщи посланикът на Русия Елеонора Митрофанова. Тя участва на откриването на двудневната конференция " България - Русия " в Парк хотел " Москва " в София.

В речта си тя разяснява както българо-руските връзки, по този начин и международния мир и вътрешнополитическото положение на България.

Според нея Западът се е отказал от мир с Русия още преди 25-27 години, когато е " основал своя система на доминация, учредена на " правила ".

" Много политолози, както американски, по този начин и съветски, приказват още от 1996-1997 година, че мир, учреден на разширението на НАТО и превъзходството на Запада, води до война ", уточни Митрофанова. По нейни думи хегемонията на Запада стартира още през 1999 година, когато е " изнасилил Югославия ".

" Разрушаването на Запада стартира през 2008 година при рецесията, която подкопа доверието към водачеството на Запада. Той стартира да ни постанова новата студена война. Имаше прозорец, в който можеше да се договорим до към 2013 година Този прозорец не беше употребен. През 2014 година З падът направи държавен прелом в Киев в опит да подкопае стабилността на Русия и да си върне хегемонията. Западът изгуби своите военни, политически и морални позиции, в това число моралния си дирек (имам поради християнството) и стартира контраофанзива. Войната стана неизбежна, въпросът беше по кое време и къде. В същото време не бяха решавани световните проблеми за климата, енергетиката, миграцията, неравенството. Дойде обстановката с коронавирус. Той беше употребен като знаме на войната в продължение на две години ", описа Митрофанова.

" Ако приказваме за България, то за интервала си на участие в НАТО и Европейски Съюз, тя изцяло се интегрира в западните структури и механизми. Получаваните от европейските структури богатства, оптимално сътвориха на България поле да маневрира по основни посоки в руско-българските връзки ", сподели още тя.

Коментира и българската реакция на войната в Украйна - България е подхванала рекорден брой вражески дейности по отношение на двустранните ни връзки, обърна внимание и на решението на Народно събрание от преди две седмици да окажем военно-техническа помощ на Украйна.

Тя изрече признателност на " болшинството от българите ", които се отнасят положително към Русия. Цитира обаче и резултатите от последните избори, съгласно които водещите партии не са насочени към Руската федерация и заключи обстановката като " безрадостна картина ".

Два пъти Русия е освобождавала България съгласно Митрофанова - от турско иго и през 1944 година, когато ни окупира. Представи и статистика, че от първото избавление в страната ни има 500 паметника, а от второто - 180.

С видеообръщение в срещата се включи и Сергей Станишев, който назова протичащото се в Украйна " пълномащабна война ". " Разбира се, най-голяма виновност носи управлението на Руската федерация ", сподели той и посочи, че тя е почнала спора.

" Ние знаем, че нашата история е друга, тя е обвързвана с Русия на първо място с освобождението ни от иго. Мисля, че България не употребява задоволително тази историческа връзка. Подобна роля играе Турция, други също се пробват да водят разговор - канцлерът на Германия, президентът на Франция ", изясни Станишев. Според него България няма задоволително ясна дефинирана позиция и пожела на участниците в конференцията да съумеят да стигнат до такава. Извини се, че не може да участва поради задължения към Европейски Съюз и приключи: Бъдещето на България е неразривно обвързвано с Европейски Съюз ". Думите му не бяха посрещнати с огромна наслада в залата, като някои от присъстващите ги дефинираха като " цялостна нелепост ".

В полемиката взеха присъединяване представители от Русия, Турция, Гърция и Босна и Херцеговина, като поради глобите някои от поканените руснаци не са съумели да дойдат поради глобите. Част от тях се включиха онлайн.

" Политиката капитулира в опитите си да обезпечи дълготраен мир и разцвет, даже в стопански проект ", разяснява столичният ръководител на Българска социалистическа партия Калоян Паргов. В тази връзка той направи две оферти - да се насочи софийски зов за мир, изключително на Балканите, и да се отбележат 30 години от процеса на черноморското съдействие, които се навършват тази година. Той приключи с тематика за размисъл: би трябвало да се търси относителна непоклатимост в изискванията на общата икономическа рецесия. Пожела и войната да завърши по-скоро.

Паргов изясни, че участва в качеството си на ръководител на новоучредения стратегически институт за национални политики и хрумвания.

Той беше показан от уредника на събитието - проф. Захари Захариев, ръководител на Фондация " Славяни " и на Федерацията за другарство с народите на Русия и Оперативно-наблюдателно дело.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР