Пълна компенсация на увеличението на цената на енергоносителите за месеците

...
Пълна компенсация на увеличението на цената на енергоносителите за месеците
Коментари Харесай

Болниците искат пълна компенсация за тока през януари и февруари

Пълна отплата на нарастването на цената на енергоносителите за месеците януари и февруари.

За това упорстват лечебните заведения в страната. Исканията са дефинирани в отворено писмо до премиера Кирил Петков, вицепремиера и финансов министър Асен Василев и министрите на енергетиката и на нововъведенията - Александър Николов и Даниел Лорер.

Документът е подписан от Сдружението на общинските лечебни заведения в България, Националното съдружие на частните лечебни заведения, Българската болнична асоциация, Асоциацията на университетските лечебни заведения и Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване.

Лечебните заведения молят и за отваряне на стратегия за безплатно даване на средства, с които за избрания програмен интервал бенефициентите-болници да заплащат частта от цената на енергоносителите над избраната от Министерския съвет база. Подобна поддръжка за компенсиране на разноски във връзка изключителна обстановка към този момент бе оказана по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “, „ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “.

Представителите на болничните асоциации желаят и страната да упорства пред Европейската комисия за незабавно отваряне на фондовете за енергийна успеваемост и облекчение на режима за кандидатстване по тях от страна на лечебните заведения.

От болничния бранш считат, че решението на Министерския съвет за изменение на програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа сила, е крачка в вярната посока, само че извънредно незадоволителна за подсигуряване на безпроблемното действие на лечебните заведения в страната.

" Болничното опазване на здравето, за разлика от всички други сфери на стопанския ни живот, не може нито за момент да си разреши да спре, преструктурира или ограничи активността си, нито да разчита на доходи от друга активност, които да компенсират увеличените разноски, нито да освободи, даже краткотрайно, наетия личен състав, нито да премине на отдалечена форма на обслужване, нито да поправя цените, закрепени в Националния рамков контракт за медицинските действия, по които дава услугите си ", се припомня в документа.
Ето и цялостното наличие на писмото:
В отворено писмо до вас и институциите, директно ангажирани със опазването на здравето в Република България, оповестено на 2.2.2022 година, ние, представителите на организациите на лечебните заведения за болнична помощ от всички форми на благосъстоятелност, апелирахме за вашето подпомагане за незабавно решение на най-наболелите проблеми на даването на болнична здравна помощ за българските жители. Най-спешен и наложителен за решение измежду тях, съгласно нас, е казусът с увеличените разноски за енергоносителите, дължащ се на увеличените им цени в последните няколко месеца.

Приетото на 20.1.2020 година от Министерски съвет РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА НЕБИТОВИ КРАЙНИ КЛИЕНТИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 739 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2021 Г. оценяваме като крачка в вярната посока, само че в тази ситуация с болничното опазване на здравето и като извънредно незадоволителна за подсигуряване на безпроблемното му действие.

Аргументите ни в тази тенденция, наред с други такива, са изложени и в предходното ни писмо, само че в случай че позволите, ще изложим разширено още веднъж и единствено във връзка нуждата от незабавно и цялостно компенсиране на увеличените цени на енергоносителите.

Болничното опазване на здравето, за разлика от всички други сфери на стопанския ни живот, не може нито за момент да си разреши да спре, преструктурира или ограничи активността си, нито да разчита на доходи от друга активност, които да компенсират увеличените разноски, нито да освободи, даже краткотрайно, наетия личен състав, нито да премине на отдалечена форма на обслужване, нито да поправя цените, закрепени в Националния Рамков Договор за Медицинските Дейности, по които дава услугите си.

Дори дълго чаканата промяна на цените на медицинските действия, която цели преди всичко да изправи диспропорциите в заплащането на обособените типове действия, и преодолее диспропорциите в предлагането на медицински услуги на жителите, ще помогне ненапълно да се компенсират нарастванията на разноските за личен състав, лекарства и консумативи, външни услуги, само че не и на увеличените разноски за енергоносители, които в случаите с електрическата енергия са от 3 до 5 пъти.

Към неподходящите последствия от това ще прибавим и събитието, че от началото на тази година някои от най-големите търговци на сила фактурират за предплатено възнаграждение сила, която към момента не е употребявана. Това прави изискванията за реализиране на естествена работа на лечебните заведения още по-невъзможни.

И в изискванията на прекратен планов банкет и планова оперативна активност, лечебните заведения са, и би трябвало да останат отоплени и осветлени, изцяло функционално подготвени и обезпечени с нужните лекарства и консумативи, с функциониращи системи и денонощна 100 -процентова кадрова обезпеченост с цел да отговорят на потребностите на всеки български жител, нуждаещ се от тяхната помощ за своето лекуване.

А това значи, че разноските им за електрическа енергия и природен газ, за стерилизация и поддръжка на постройките и системите, за абонаментно обслужване и администриране, за заплати и осигуровки и доста други остават в цялостен размер. Единственото, от което могат да спестят, в случай че са принудени от събитията да не правят планов банкет, е храна, медикаменти и лекарства за пролежаващи пациенти, което съставлява не повече от 5-10 % от общите разноски.

Затова и с цел да поддържаме активността си и готовността да се оправяме както в изискванията на пандемия, по този начин и след нея, когато е разумно да се чака повишен приток на пациенти, дълго време отлагали лекуването си и на такива с пост-COVID затруднения, лечебните заведения се нуждаем от 100 % отплата на нарастването на цената на енергоносителите над избраната от Министерски съвет база.

Аргументите, че обезщетенията могат да се преглеждат като държавна помощ, което е в прорез с нормативите на Европейски Съюз, важат както за частичното компенсиране, по този начин и за цялостното. И в случай че до момента то е било допустимо без да се влиза в прорез с нормативите на Европейски Съюз, би трябвало да бъде допустимо и за напред.

Затова молим за вашето незабавно и цялостно подпомагане за:

- Пълна отплата на нарастването на цената на енергоносителите за месеците януари и февруари 2022г.

- Отваряне на стратегия за безплатно даване на средства, с които за избрания програмен интервал бенефициентите – лечебни заведения да заплащат частта от цената на енергоносителите над избраната от Министерски съвет база. Подобна поддръжка за компенсиране на разноски във връзка изключителна обстановка към този момент бе оказана по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “, процедура BG16RFOP002-2.077 „ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “.

- Създаване на механизъм за общо договаряне на преференциални цени, на които да се дава електрическата енергия за всички лечебни заведения.

Настояване пред Европейска комисия за незабавно отваряне на фондовете за енергийна успеваемост и облекчение на режима за кандидатстване по тях от страна на лечебните заведения.

Сдружение на общинските лечебни заведения в България

Национално съдружие на частните лечебни заведения

Българска болнична асоциация

Асоциация на университетските лечебни заведения

Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лечение
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР