Палма де Майорка стана първият испански град, в който от

...
Палма де Майорка стана първият испански град, в който от
Коментари Харесай

Палма де Майорка забранява даването на апартаменти под наем на туристи

Палма де Майорка стана първият испански град, в който от този сезон ще бъде неразрешено даването на жилища чартърен с туристически цели в многоетажните здания. Това оповестиха туроператори, съобщи РИА-Новости.

Тази мярка би трябвало „ да обуздае всеобщия туризъм “ и да запази града „ кадърен за живеене “ на самите испанци.

Градският съвет на столицата на Балеарските острови и остров Майорка – Палма – одобри разпоредба, която не разрешава на частните притежатели на жилища в блоковете да дават чартърен своята недвижима благосъстоятелност. Забраната, която влиза в действие от юли, не включва еднофамилните къщи и вили.

Според градските управляващи неконтролируемият растеж на туризма поради уеб сайтове като Airbnb, води до внезапно повишаване на жилищата в столицата на Майорка.

За последните 4 години цената на наемите на недвижими парцели е повишена с 40%. Заради това на острова не се задържат пристигналите да работят експерти: просто не им е по джоба да наемат жилище, което нараства прекалено много през туристическия сезон.

В същото време броят на нелицензираните туристически квартири, които се оферират в Палма се е нараснало с към 50% сред 2015 и 2017 година. От почти 20 хиляди жилища, предлагани за кратковременен наем, единствено 645 имат съответните лицензи и заплащат налози.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР