Палестинската ислямистка групировка Хамас предприе най-голямата атака срещу Израел от

...
Палестинската ислямистка групировка Хамас предприе най-голямата атака срещу Израел от
Коментари Харесай

В снимки: Сцени на война и хаос след изненадваща атака на Хамас срещу Израел

Палестинската ислямистка формация Хамас предприе най-голямата офанзива против Израел от години в събота в изненадващо многостранно нахлуване, при което въоръжени бойци минаха през няколко израелски града по въздух, суша и море, до момента в който хиляди ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа.

Десетки бойци на Хамас проникнаха в мощно укрепената граница сред Израел и Газа, водейки престрелки в няколко израелски общности и хванаха страната неподготвена на огромен празник.

Най-малко 22 израелци са били убити при офанзивата до момента с повече от 250 ранени, сподели израелската работа за кола за спешна помощ, добавяйки, че се чака броят им да нарасне.

Израелският премиер Бениамин Нетаняху каза, че Израел е във „ война “ с Хамас и даде обещание да отмъсти.

" Ние сме във война, не в интервенция или в кръгове, а във война ", сподели израелският водач в изказване, добавяйки, че Хамас е подхванал " убийствена изненадваща офанзива " против Израел и неговия народ.

„ Наредих обширна готовност на запаси и да отвърнем на огън с мащаб, който врагът не е познавал. Врагът ще заплати невиждана цена “, сподели той.

Израелската войска удари цели в Газа през отговор на Хамас, изстреляла повече от 2000 ракети, които изпратиха сирени за въздушна офанзива, които непрестанно вият на север до Тел Авив и Ерусалим.

Той сподели, че силите му са взели участие в престрелки с бойци на Хамас, които са проникнали в Израел на минимум седем места. Бойците се бяха промъкнали през разграничителната ограда и даже нахлуха в Израел по въздух с парапланери, сподели армията.

Не е ясно какво е предиздвикало Хамас да стартира офанзивата си, която пристигна след седмици на тлеещо напрежение по границата с Газа. Лидерът в сянка на военното крило на Хамас, Мохамед Дейф, разгласи началото на това, което той назова „ Операция Ал-Акса Буря “.

„ Стига към този момент “, сподели той в записаното известие, до момента в който прикани палестинците от изток Йерусалим към северен Израел, с цел да се причислят към борбата. „ Днес хората възстановяват своята гражданска война. “

Израелският ефирен оператор Reshet 13 TV News сподели, че екстремисти държат израелци като заложници в град Офаким и че петима палестински екстремисти са били убити в град Сдерот и домове са били опожарени.

Израелските медии оповестяват за престрелки сред банди от палестински бойци и сили за сигурност в градове в Южен Израел. Шефът на израелската полиция сподели, че има " 21 дейни подиуми " в Южен Израел, което демонстрира мащаба на офанзивата.

В Газа хората се втурнаха да купуват хранителни запаси в очакване на дни на спор. Някои изтеглиха домовете си и се насочиха към убежища.

Атаката бележи една от най-сериозните ескалации в израелско-палестинския спор от години.

(ФРАНЦИЯ 24 с REUTERS, AFP, AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР