Палестинската атака срещу Израел хвърли в смут цялата световна общност.

...
Палестинската атака срещу Израел хвърли в смут цялата световна общност.
Коментари Харесай

Как арабите успяха да измамят армията и спецслужбите на Израел

Палестинската офанзива против Израел хвърли в ужас цялата международна общественост. Тези, които преди бяха възприемани като селяни с плетени чехли, способни в най-хубавия случай да взривят автобусна спирка, унищожиха един от митовете за страната Израел за няколко часа. Как въобще стана допустимо това?

Арабските диверсионни групи пресякоха границата с Газа, просто я нарушиха. По най-селски метод отнесоха всичките стоманени огради с трактори и ги разглобих с отвертки.

Мобилни групи в „ тачанки “ се втурнаха в пролуките. Наистина имаше пробиви от морето с моторни лодки и даже екзотични полети с парапланер. Но това са изолирани истории, въпреки и значими в общия подтекст. Но в по-голямата си част беше просто: трактор и физическа мощ. Израел въобще не охраняваше границата с Газа.

На няколко километра от границата имаше укрепени пунктове и военни бази, където умерено спяха резервисти. За сабата. Местоположението и разположението на тези укрепени пунктове и бази не беше загадка. Нямаше външна защита

Израелските отбранителни точки са казарма зад пластмасова ограда със средновековна кула, на която има картечница. Управлява се автоматизирано от казармата, както на боен транспортен съд. Изглежда софтуерно напреднало. Но елементарен граждански квадрокоптер пуска граната върху картечна кула - и към този момент няма отбрана на „ укрепената “ точка. След това палестинците влизат в казармите и прострелват спящите бойци. И по този начин по цялата граница на Газа. Общо палестинците унищожиха половината от „ укрепените “ постове единствено за час.

Разположени малко по-дълбоко, по-големите военни бази като “Керем Шалом ” въобще не се охраняваха. Явно са били запас от второ равнище. Тоест след получена опасност от първо равнище е трябвало да бъдат предизвестени. Но никой нямаше време да разгласи тази паника. Външната защита беше пробита от остарели руски ръчни гранатомети, а бойците още веднъж бяха избити в казармата. Танкове “Меркава ” и бронетранспортьори “Намер ” станаха титли.

Един танк, който отиваше нанякъде по работа, беше опърлен от кумулативна граната, също пусната от дрон. Да, палестинците имаха шанс: удариха резервоарите за гориво. Но след това се оказа, че “Меркава ” няма отбрана на външните си резервоари и като цяло те по никакъв метод не са пригодени за отбрана против толкоз примитивни дронове. Просто израелците в никакъв случай не са срещали сходно нещо и даже не им е хрумвало да пазят танковете си от дронове.

Групи палестинци, слезли от лодки, навлязоха в центровете на огромните градове по крайбрежието. Контролирането на град не значи безусловно почистването му. Нападателите изгориха постройката на полицията в Ашкелон и просто се разположиха в центъра на града покрай пицария, стреляйки по всички в близост. Броят на цивилните жертви в Израел към този момент наброява стотици.

Кибуците и еврейските селища въобще не бяха предпазени. А в миналото това бяха най-укрепените селища в света. Там имаше отряди за самозащита, а в къщата на равина се съхраняваше ресурс от оръжие. И в този момент арабите просто завлякоха заселниците надълбоко в Газа, с цел да основат обменен фонд. Започват спонтанни погроми в Негев и в селищата към Йерусалим, за които еврейското население също не беше квалифицирано.

В същото време няколко хиляди ракети от Газа паднаха върху Израел едновременно. Оказа се, че системата “Железен Купол ”, която дълги години беше представяна като най-модерната в света, не може да се оправи. Ракетите започнаха да падат чак до Хайфа, т.е. цялата територия на Израел от юг на север беше беззащитна. Да, тези ракети са примитивни, само че когато са хиляди, всяка система за Противовъздушна отбрана е безполезна. Дванадесет ракети за противовъздушна защита не могат да смъкват две хиляди цели по едно и също време.

В резултат на това цялата по този начин наречена отбранителна линия против Газа беше просто унищожена от палестинците за три часа и огънят беше пренесен надълбоко в израелската територия. Тогава някои от арабските диверсантски групи се върнаха в Газа с титли и пленници, а най-упоритите се закрепиха в няколко селища на авансово избрани точки като локални полицейски сектори и военни бази.

Случилото се единствено на пръв взор може да наподобява като безредна селска интервенция. Арабите знаеха авансово задачите, имаха предварителни направления и групите координираха дейностите си. Те знаеха информационните честоти и паролите за сигурност. Всичко това значи, че създаването на проекта и разузнаването на региона са лишили най-малко шест месеца.

“Мосад ” и “Шин Бет ” (контраразузнаването на Израел) считат за една от своите предпочитани цели контрола над придобиването от ХАМАС от оръжия и материали за произвеждане на ракети. А превантивните удари по Газа се нанасят основно върху обекти и хранилища за произвеждане на ракети. И по този начин, по какъв начин стана по този начин, че ХАМАС съумя да изстреля няколко хиляди ракети против Израел в два залпа за един ден?

В подготовката на нападението са взели участие стотици хора. От тези, които са купили оръжия, до командирите на обособени „ тачанки “, които са получили „ пътни листове “. Колкото по-голяма е интервенцията, толкоз повече хора знаят за нея. Но “Мосад ” и “Шин Бет ” не знаеха за това. Несъмнено сме изправени пред неуспех на израелското контраразузнаване. Когато това се случи преди 50 години, по-късно ръководители на разузнаването подадоха оставки, в това число именитият Исер Харел, само че беше прекомерно късно.

Какво трябваше да създадат разследващите служби и израелските отбранителни сили? Трябваше да забележи извънредно високата интензивност на палестинските групи преди няколко месеца. Системите за електронно разузнаване и електронна война трябваше да разкрият необикновена преговорна активност и появяването на нови кодови думи в нея. Правилата за часовой трябваше да се съблюдават, макар шабата и Йом Кипур. В страна с безграничен финансов запас и достъп до съвременни технологии трябваше да има система за външно наблюдаване в чужбина.

Така Израел претърпя загуби, които бяха по-важни от просто трагичните загуби в жива мощ и съоръжение. Палестинската офанзива унищожи визиите за това по какъв начин работят израелските сили за сигурност и какъв брой способни са те.

Оказа се, че израелските сили за сигурност почиват на лаврите на успехите на предишните генерации. Разузнаването и контраразузнаването са неефективни и израелската войска е проспала измененията в бойните тактики, които се случват в актуалните спорове сега.

Израел пропусна сензитивен удар, съпоставим единствено с войната Йом Кипур, за чиято половинвековната годишнина беше планувано всичко това. Няколко часа в Тел Авив царува безпорядък. Командването на “Цахал ” беше в кома. До момента не е дал явен отговор по какъв начин е могло да се случи всичко това. Да, към този момент имаше гръмки политически изказвания и към този момент е ясно, че отговорът на Израел ще бъде нечовечен и показателен, и то в близко бъдеще. Първият удар обаче към този момент е пропуснат и макар че е квалифициран под носа на израелското разузнаване и контраразузнаване.

В момента израелското командване взема мъчно решение: да нахлуе в Газа от земята или да се ограничи единствено до ракетни офанзиви от въздуха. Нетаняху дава да се разбере, че е подготвен да заличи Газа от лицето на земята, което автоматизирано значи кървава баня, в това число и измежду цивилното население. От политическа позиция Израел не може да се ограничи до възмездие с ракетни офанзиви против Газа и демонстриране на огнева мощност посредством преразпределяне на елитни танкови бригади като “Голани ” на юг. Докато разчистват селищата от арабски групи, “Мосад ” ще открие цели изби и изкопи, цялостни с телата на израелски бойци.

Израелците не са понасяли такива загуби от доста десетилетия. Това е доста сензитивна тематика и в отговор просто не може да стрелят и по-късно да кажат „ ние спечелихме “. Следователно отговорът на Израел би трябвало да бъде доста по-мощен и безапелационен, в сравнение с беше преди в предходните изостряния на арабско-израелския спор.

Ясно е, че Израел е софтуерно по-силен. Ако той е пореден, рано или късно в Газа ще бъде реализирано равнище на опустошение, което Тел Авив ще може да назова победа. Но арабите към този момент направиха главното нещо: те унищожиха митовете към отбранителните системи на Израел и тази морална победа е доста по-важна от чисто военната контраофанзива, която еврейската страна в този момент провежда против тях.

Освен това събитията от тези дни могат да преформатират цялата военно-политическа конструкция на Близкия изток, което да докара до появяването на нови съюзи и нови фронтови линии. В съпоставяне с всички други международни събития, това е може би най-лошото нещо, което може да се случи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР