Палестино-израелските отношения са обект на една спирала, която на 2-3

...
Палестино-израелските отношения са обект на една спирала, която на 2-3
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Саудитска Арабия иска да създаде своя ядрена програма

Палестино-израелските връзки са обект на една серпантина, която на 2-3 години, постоянно има въоръжени конфликти. Това разяснява в предаването  " България, Европа и светът на фокус "  на  Радио " Фокус "   арабистът проф. Владимир Чуков.

" Има някакви количествени натрупвания, да речем доставяне на терористите с оръжие, при дислокация и финансиране. И в един миг, те потеглят против израелската страна, даже си припомням, мисля, че бяха третите избори, в Израел в този момент, които се случиха, Бенямин Нетаняху и Бени Ганц държат предизборни речи в два прилежащи града, и внезапно паднаха палестинските ракети и бяха принудени да приключат с техните предизборни изяви. Това е една серпантина, която няма в никакъв случай да спре. Проблемът е, че се задейства вътрешно-арабския механизъм. Какво имам поради? Главният медиатор в тези спорове е Египет, за какво? Защото Египет има дипломатически връзки с Израел и тъй като Египет е бих споделил, страната, която може да упражни напън върху палестинските милиции. Ето, египтяните са поканили всички палестински фракции в Египет, да им кажат да престанат. Нещо повече, обаче Египет се обърна към Съединените американски щати и споделиха следното: “Ако вие не упражните напън върху Съединените американски щати ще има доста съществени последици за американското и израелското наличие в самия Близък изток. Или това, което загатнах, мисля, че в самото начало, огромният залог, това са саудитско-израелските връзки. Много по-голям залог от каквото и да било, палестински отряди там, тероризма, той е безусловно всекидневен. Само че установяването на дипломатически връзки сред двете страни Израел и Саудитска Арабия, би било необикновен казус, нещо, което е голям бонус ", разяснява проф. Чуков.

По думите му на този стадий Саудитска Арабия подвига извънредно доста летвата за замяна на посолства: " Те желаят извънредно доста от Съединените американски щати. Първо, желаят боен съюз, цялостна гаранция за сигурността на Саудитска Арабия, за какво? Защото ние видяхме ракетите на бунтовниците хути от Йемен, постоянно падаха на Саудитска територия. 2019 година имаше нахлуване против Арамко, нещо, което е невиждано и то е в североизточната част на Саудитска Арабия. След това имаше доста набези против танкери в Персийския залив и израелски танкери от ирански военни съдове. Но най-голямото предизвикателство е следното: Саудитска Арабия желае да сътвори своя нуклеарна стратегия, което в началото имаше една отрицателна реакция от страна на Израел ", означи арабистът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР