Палеонтолози са открили отпечатъци от динозавър, който е можел да

...
Палеонтолози са открили отпечатъци от динозавър, който е можел да
Коментари Харесай

Хищен динозавър бягал като Юсейн Болт

Палеонтолози са разкрили отпечатъци от динозавър, който е можел да развива извънредно висока скорост. Статия за това е оповестена в.

Два комплекта вкаменели отпечатъци от лапи са открити в Испания в региона на Ла Риоха. Принадлежат към тероподите, кархародонтозаврите или спинозаврите - антични хищни динозаври. Най-вероятно следите са оставени в интервала преди 145-66 милиона години.
Откриха нов тип динозавър с нос като луковица
Динозавърът с луковичен нос е кръстен Brighstoneus simmondsi Останки от динозавър с неповторим нос във формата на луовица са открити на...

Според разбор на Пабло Наваро-Лорбес и сътрудниците му от Университета в Ла Риоха динозавърът, който е оставил тези следи, е бягал със скорост до 44,5 км/ч. Това е една от най-високите регистрирани скорости измежду всички тероподи. За съпоставяне Юсейн Болт, създателят на международния връх за тичане на 100 метра, развива скорост до 43,9 км/ч.

За да изчислят скоростта, учените първо определили дължината на крайниците на динозавъра. Това било направено въз основа на размера на отпечатъка, защото палеонтолозите познават присъщите пропорции на тялото на тези типове.

Дължината на краката на динозаврите, оставили тези отпечатъци, е към 1,1-1,14 метра, а общата височина - към два метра. След това, въз основа на познанията за дължината на крайници и дължината на крачката, учените са пресметнали скоростта.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР