Пакетче масло излиза двойно по-скъпо от килограм пържоли, установи нова

...
Пакетче масло излиза двойно по-скъпо от килограм пържоли, установи нова
Коментари Харесай

Ядеш и ревеш: Пакетче масло - двойно по-скъпо от килограм пържоли

Пакетче масло излиза двойно по-скъпо от кг пържоли , откри нова инспекция по магазините. В момента най-евтиното е 6 лв. за 250 грама, а има и био масло , което коства 12 лв. за същото количество.

Масовите марки, които вървят най-вече, костват по 7-8 лв. за пакетче. За съпоставяне свинското е по 5-6 лв. за кило в огромните търговски обекти.

Цената на масло то в последните няколко месеца върви нагоре, като по отношение на ноември тя е скочила с към 1-2 лв. на пакетче.

Например едно от най-скъпите френски масла, които се продават у нас, към този момент коства 9,50 лв. за опаковка от 250 г, а предходната година  се продаваше за 8 лв..

Заради относително късия период на валидност обаче доста търговци вършат и постоянно понижения на масла и ги продават по 4-5 лв. за пакет.

С 20% по-висока е цената на млечния артикул сега по отношение на същия интервал на предходната година, съобщи Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, пред " Телеграф “.

Така пакетче от 125 грама сега се търгува за 2,31 лв. на едро. Увеличението се дължи на по-високите разноски за еленергия и логистика. Освен при производителите покачване на цените има и при търговците, които се презастраховат за бъдещи нараствания на индустриалните равнища.

Високите цени на еленергията и на повишаването на горивата докара до фрапантно нарастване при цените на зеленчуците, млечните артикули, олиото и доста други, уточни Иванов.

Реално инфлацията при храните, като са взети за база 27 съществени артикули като варива, млечни и месни артикули и зеленчуци и плодове е 17,1% през януари тази година по отношение на същия месец на 2021 година

Заради растеж на цените на тока има фрапантно нарастване на цените на оранжерийните домати, които са импорт и сега се продават 55% по-скъпо по отношение на предходната година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР