Пакетът от проектозакони, които представихме вчера, представляват една от ключовите

...
Пакетът от проектозакони, които представихме вчера, представляват една от ключовите
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Крайно време е да решим проблема с контрола на главния прокурор

Пакетът от проектозакони, които представихме през вчерашния ден, съставляват една от основните промени по този начин, както са планувани в Плана за възобновяване и резистентност. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова.

Тези проектозакони идват да отговорят на един дълготраен проблем – че липсва ефикасен механизъм за следствие и търсене не отговорност на основния прокурор, в случай че има подозрение, че той е направил закононарушение. През годините България се е сблъсквала с този проблем. Крайно време е да решим този фактически основен систематичен въпрос, акцентира Йорданова.

Министерството на правораздаването предлага арбитър, определен от съдии, да може да проверява основния прокурор. Този арбитър ще бъде избиран от лист, утвърден от магистрати от висшия съд. От този лист ще се избира арбитър на инцидентен принцип.

След като бъде определен, съдията ще работи като прокурор и ще реши дали да образува досъдебно произвеждане против основния прокурор. Този магистрат ще има право самичък да реши дали да повдигне обвинявания или да изиска краткотрайно премахване, изясни Йорданова.

Всичко това не е прищявка на сегашния кабинет, а произлиза от поредност съответни рекомендации на Венецианската комисия. Настоящето държавно управление отхвърли да си затваря очите и стартира да ползва приети интернационалните стандарти, уточни правосъдният министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР