Пакетът от икономически стимули за 1,9 трлн. долара в САЩ

...
Пакетът от икономически стимули за 1,9 трлн. долара в САЩ
Коментари Харесай

Американските стимули за икономиката ще дадат тласък и на Еврозоната

Пакетът от стопански тласъци за 1,9 трлн. $ в Съединени американски щати е важен мотор за международната стопанска система, като той ще окаже позитивно въздействие и върху Еврозоната. Това съобщи пред Си Ен Би Си основният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн.

По-рано този месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа закона за нови противоепидемични тласъци, включващ директни заплащания от 1400 $ за множеството американци. Програмата, която към този момент е в ход, се чака да подкрепи международната стопанска система, като Организацията за икономическо съдействие и развиване предвижда този месец, че тя ще способства с към 1 процентен пункт към международния стопански напредък през тази година.

„ Самият факт, че в Съединени американски щати има обилни тласъци, ще докара до растеж на международния БВП и ще даде подтик на износа от Еврозоната “, разяснява Лейн.

Голяма част от икономическата продукция на района на единната валута отива точно за износа, който пострада съществено поради пандемията. Според данните, оповестени през януари, износът на Еврозоната е паднал с 11,4% в границите на интервал от 12 месеца.

 „ Разбира се, първичното влияние бе по-видимо на финансовия пазар, само че с течение на времето, когато тези тласъци се разпрострат, те ще бъдат значим мотор на международната стопанска система “, добави основният икономист на ЕЦБ.

Европейските управляващи постоянно са подложени на критика за това, че не дават сходни фискални тласъци като Съединени американски щати. Страните членки на Европейски Съюз да вземем за пример се договориха през юли за общ фонд за възобновяване в размер на 750 милиарда $, средствата по който обаче към момента не са изплатени.

„ Предвид естеството на Съединени американски щати, може да имате доста огромни фискални пакети, които да бъдат вмъкнати в един законодателен акт. Както знаете, европейската обстановка е по-смесена, като ние имаме 19 фискални политики, от които следват взаимни фискални дейности “, сподели Лейн.

Еврозоната бе наранена тежко от пандемията, като през 2020 година нейната стопанска система се сви с близо 7%. Макар че ЕЦБ чака растеж от 4% през тази година, тази прогноза идва с огромна доза неустановеност.

Икономическото показване на района ще зависи от развиването на пандемията, в това число новите разновидности на вируса и разпространяването на ваксини, в което Европейски Съюз изостава от страни като Съединени американски щати и Англия. Някои страни в блока са изправени пред тежка трета вълна от вируса, която докара до въвеждането на нови строги ограничаващи ограничения.

На този декор Лейн споделя, че някои страни членки може да стартират да обмислят даването на повече поддръжка за популацията.

„ Параметрите на фискалния спор явно се изместиха след решението на Съединени американски щати. Европейските политици би трябвало да решат по какъв начин да калибрират европейската фискална реакция и да се уверят, че тя е задоволителна, с цел да бъде се оправим с рецесията “, разяснява основният икономист на ЕЦБ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР