Пакетът Мобилност 1, миграционната политика на ЕС, както и многогодишната

...
Пакетът Мобилност 1, миграционната политика на ЕС, както и многогодишната
Коментари Харесай

Румен Радев обсъди пакета Мобилност с португалския си колега

Пакетът " Мобилност 1 ", миграционната политика на Европейски Съюз, както и многогодишната финансова рамка са измежду тематиките, които бяха разисквани на среща сред президента Румен Радев и неговия португалски сътрудник Марселу Ребелу де Соуза през днешния ден в Лисабон. Радев е на двудневно държавно посещение в Португалия.

По думите на президента двете страни се намират в противоположните краища на Европа и както България, по този начин и Португалия, са гранични във връзка с миграционния напън, съобщи вести.бг.

Затова имаме доста общи визии по какъв начин би трябвало да се реформира европейската политика за леговище, добави Радев. По думите му е належащо да се търси баланс сред правата на хората и сигурността на Европа. Трябва да се акцентира на построяването на центрове, които да бъдат отвън Европейски Съюз, в които да се правят бързи инспекции за това кой е мигрант и емигрант от военни дейности, добави още Радев.

Той уточни, че е належащо да се подобрят договорите за реадмисия, като означи, че такива към този момент работят в Афганистан и Пакистан и се приготвя подобен с Ирак и други страни от района. Президентът Радев счита, че интеграционната политика на Европейски Съюз не е съумяла. 

По време на диалозите е бил обиден и въпросът за пакета " Мобилност 1 ", който има голям резултат върху българската стопанска система във връзка с растежа на националния приход и заетостта. Запознах президента Соуза с българската позиция и с нашето безпокойствие по метод, по който го бях изложил до ръководителя на ЕП Антонио Таяни, каза Румен Радев. Позицията на България е, че този пакет е в прорез с европейските правила, политики и полезности. 

Според президента Радев има съвпадане в позициите на двете страни във връзка с запазването на кохезионните и аграрни политики и фондове в границите на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз.

Високо ценим връзките сред България и Португалия, които са един добър знак за бъдещето на Европейски Съюз, отбеляза Румен Радев и уточни, че в Португалия живеят 13 хиляди българи, които са мост сред двете страни в икономическо и културно отношение. 

От конференцията стана ясно, че двете страни имат доста общи позиции във връзка с Брекзит, Западните Балкани, българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, връзките Европа-Турция. 

На въпрос за позицията на България във връзка с Брекзит президентът Радев уточни, че доста значима е единната европейска позиция по тази тематика, тъй като във Англия има 200 хиляди българи, които живеят, работят и способстват за стопанската система на страната и ние сме длъжни да защитим техните права, което е най-важно за нас.

От през днешния ден България има проект, който приготвя страната ни за разнообразни сюжети, свързани с излизането на Англия от Европейски Съюз, като по този метод се цели да се минимизират вредите за стопанската система, означи президентът.

Португалският президент Соуза разяснява, че за Португалия е ясно, че единствено обща позиция на Европейски Съюз във връзка с миграцията може да сработи. 

Двустранните връзки сред България и Португалия са явен знак за едно партньорство, от което Европа може да има единствено изгода, тъй като сме сътрудници както в Европейски Съюз, по този начин и в атлантическия алианс, уточни още той. 

Програмата на президента Румен Радев продължава на следващия ден със среща с ръководителя на Събранието на Републиката Едуарду Феру Родригеш, кмета на Лисабон Фернанду Медина, работен обяд с министър-председателя на Португалската република Антониу Коща, както и среща с българската общественост. 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР