Падането на правителството на Кирил Петков и провалът на ПП

...
Падането на правителството на Кирил Петков и провалът на ПП
Коментари Харесай

ЕКШЪН В БСП! Корнелия Нинова и Калоян Методиев смразени до смърт. Червената лидерка го прецакала

Падането на държавното управление на Кирил Петков и неуспехът на Политическа партия да направи втори кабинет отпред с Асен Василев докара люта омраза сред някогашната вицепремиерка, министърка на половин министерство и лидерка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и последния й любимец и началник на кабинета й във ведомството Калоян Методиев. Двамата са се хванали за гушите на почва „бъдещи креативен планове“ като евродепутати в Брюксел. Това научи ПИК от чудесно осведомени източници от „Позитано“ 20, както и от доближени на скараните ортаци в икономическото ведомство.

Калоян Методиев бил гневен на алената лидерка, която го възмезди с висок държавен пост за измяната му по отношение на най-лютия й зложелател – президента Румен Радев, поради опърничавия й темперамент и безапелационното й отвращение да слуша препоръките му.

Методиев кроял тънки сметки и внушавал на Нинова да играе ролята на буфер сред несъвместимите политически сили в разпадналата се и свалена от ръководството на страната четворна коалиция към П-тата на харвардските аферисти Петков и Василев, с цел да се удържат на власт минимум до локалните избори следващата година. Че даже по опция и след тях до 2024 година, когато ще се проведат следващите избори за Европейски парламент.

Според него, в случай че Българска социалистическа партия е във властта до тогава, първо, щяла да успее да издрапа от партийното и публичното дъно на доверие, в което е заорала. И, второ, Нинова можела да отърве кожата от всеобщия линч, забягвайки в Брюксел, като поведе алената листа за евродепутати. А около това да се избави и самият Калоян Методиев, като кацне на втора позиция във въпросната листа.

Самата Нинова не един път се е хвалила, че Българска социалистическа партия не се е карала с никого в четворната коалиция и има прелестен разговор с всички. Следвайки настойчивите препоръки на Калоян Методиев, даже съумя да завре сякаш непреодолимите „червени линии“ на столетницата за изпращането на оръжие в Украйна и повдигането на българското несъгласие за Европейски Съюз на Северна Македония при „парапета на Лена“.

Изгонването на 70-те „дипломати“ съгласно Кирил Петков от съветското посолство обаче я предиздвикали да събере храброст и да разгласи обезумелия от изгубилия властта експремиер в желанието му да се хареса на Съединени американски щати и да получи поддръжката им за нежелателен. И да заложи на другото крило в Политическа партия отпред с Асен Василев, макар уверенията на Калоян Методиев, че то не е по-перспективно за продължение на общото им ръководство.

Диаметрално разминаване сред Нинова и Методиев имало и по тематиката какво държавно управление би трябвало да се сформира при връчването на третия мандат-експертно или с политически фигури. Методиев твърдо упорствал за експертен профил на последния опит за избирането на кабинет в 47-о Народно заседание, без значение кой ще получи мандата – Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ или Демократична България, поради дискредитирането на всички политици, взели участие в ръководството на първия им кабинет. На такава позиция са и Има Такъв Народ, и Демократична България.

Нинова обаче твърдо застъпвала тезата, че политическите водачи и персони би трябвало да продължат да ръководят и в възможното второ държавно управление към Политическа партия, както съобщи и по време на вчерашните съвещания при президента Румен Радев. И даже се тръшна, че бъдещият министър председател би трябвало да бъде точно от П-та на Кирчо и Кокорчо.

За разлика от Методиев, който считал, че шансът на кабинет с политически водачи и фигури от разпадналата се четворна коалиция и въобще на второ нейно държавно управление в този парламент клони към нула. И че немалка виновност за това имала и самата Нинова с мнимите си героичен пози за отстраняването на Кирил Петков. Но в това време със поръчката си да поддържа второ държавно управление отпред с Асен Василев и да продължи да договаря с досегашните си сътрудници във власта за ново такова с третия мандат.

Методиев сматал, че пагубно сриващото се Доверие към Българска социалистическа партия, което съгласно разнообразни вътрешнопартийни социологически изследвания я е докарало до 4-5% на идващите парламентарни избори, са сигурна гаранция, че столетницата няма да бъде потърсена за съставянето на държавно управление в идващото Народно заседание. А изборите на Европейски парламент, към които алените гласоподаватели обичайно не изпитват интерес, можели въобще да я изхвърлят от посланичество в Брюксел.

За разлика от Нинова, политологът се боял и от опцията Радев да си отмъсти за грозните обиди по негов адрес от страна на Нинова освен на нея, само че и на него откогато президентът го изхвърли от шефския пост на кабинета си, като още веднъж връчи третия мандат точно на Българска социалистическа партия.

За Нинова това биха били нейните може би последни „15 минути слава“. Но съгласно Методиев това бил най-сигурният метод Българска социалистическа партия да бъде дефинитивно занулена, защото държавно управление с нейния мандат няма по какъв начин да бъде подкрепено, в това число и от една част от депутатите от Политическа партия и Демократична България, а евентуално и от Има Такъв Народ. И усърдно замислената от него „брюкселска дантела“ така и щяла да си остане неизплетена.

При това скоропостижното излизане на двамата от властта и икономическото ведомство може да Довлече извънредно неприятни правосъдни последици поради оръжейните покупко-продажби, одобрявани с директното присъединяване на Методиев, и мощната кадрова метла, развъртяна от министърката в оставка Нинова в оръжейната индустрия, за чиито порочни учредения излизат от ден на ден детайлности в медиите. Методиев бил наясно с това, само че Нинова продължавала да разчита на механизмите, които я отърваха от поемането на правосъдна отговорност около приватизацията на „Техноимпекс“.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР