Пада ли банковата тайна и ще има ли НАП неограничен

...
Пада ли банковата тайна и ще има ли НАП неограничен
Коментари Харесай

Пада ли банковата тайна, питат депутатите Асен Василев

Пада ли банковата загадка и ще има ли Национална агенция за приходите безграничен достъп до банковата информация на жителите, като по този начин се отстрани банковата загадка? Това стана мотив за ново напрежение в пленарна зала, когато се стигна до параграф 22 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета, посредством който се трансформира Закона за кредитните институции. В конкретика - става дума за транспониране на европейска инструкция, съгласно която шефовете на териториални дирекции на Национална агенция за приходите ще имат достъп до информация за сметките на лица, против които има висящи обществени взимания.

" Министърът на финансите излъга, като сподели, че това е европейска инструкция, която в случай че не транспонираме, ще има наказателни процедури. Само че тази инструкция е транспонирана през 2012 година и до момента няма нито една наказателна процедура. Изисква се и публично разискване, мнение на Българска народна банка. Къде е мнението на Българска народна банка, на Асоциацията на банките. Липсва оценка на влияние, за нормативно сходство. Министерството на финансите и министърът си разрешават жесток финансов рекет - да могат да тормозят едни, а да не тормозят други, да си затварят очите. И сега, в случай че Национална агенция за приходите има доказателства, може да ги показа пред съда и банковата загадка да падне. Но това всеки представител на Национална агенция за приходите да има достъп до банковата загадка на жителите смърди на комунизъм ", изострен бе ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. И даде образец - за дължими дребни суми от по 200-300 лв., всеки обществен реализатор може да получи достъп до цялата банкова и кредитна история на даден жител.

Според Петър Петров от " Възраждане " даването на правото на Национална агенция за приходите до банковата загадка при висящи взимания слага в неравностойно състояние страната по отношение на частните кредитори, което било противоконституционно. От през днешния ден банкова загадка няма да има, отсече и съпартиецът ми Деян Николов.

" След чутовната финансова и юридическа експертиза на Тошко Йорданов дано въпреки всичко се върнем към обстоятелствата. Да, директивата е транспонирана през 2012 година, като на 14 юли тази година имаме писмо от Европейската комисия, че е транспонирана погрешно и може да стартира наказателна процедура против България. Премахва се банковата загадка, когато това е поискано от обществен реализатор по отношение на дължимо обществено осъществяване, а не когато на някой му скимне. И друга причина - доста постоянно има претенции от непознати институции от Европейски Съюз, които желаят информация във връзка със съмнителни интервенции, осъществени от български жители . Например в случай че във Франция гонят български жител за данъчни закононарушения там ", отвърна финансовият министър Асен Василев.

Според финансист номер едно разновидностите са два - да използван вярно директивата в този момент или да го създадем след 6 месеца , когато към този момент страната ще заплаща санкции на Европейска комисия.

Ако има такова писмо от Европейска комисия, то къде е то и за какво не е предоставено на депутатите, попита Тошко Йорданов, само че питането му остана нечуто заради това, че Василев бе напуснал за кратно залата.
 Българска социалистическа партия видя от Околовръстното две бомби в Бюджет 2023
Българска социалистическа партия видя от Околовръстното две бомби в Бюджет 2023

Не се знае дали планувани от бюджета доходи биха влезнали в него

Директивата няма нищо общо с това, което се предлага сега, като в случай че непозната страна желае достъп до информация до сметките на български жители, може да предяви пред съда искане, като показа доказателства за злоупотреби, посочи на собствен ред Павела Митова от Има Такъв Народ.

" Като персонално мнение съм склонен с вас. Такава смяна, при която отпада банкова загадка не мисля, че би трябвало да бъде гледана по метода, който го вършим в този момент - през преходните и заключителните разпореждания ", сподели на собствен ред Радомир Чолаков от ГЕРБ.

" Този достъп до банковата загадка важи единствено в случаи, когато някой не си е платил налозите. Затова ми е забавно за какво желаете да създадем по този начин, че страната да не може да си събира налозите ", попита сътрудниците си Искрен Митев от Политическа партия.

Върналият се в залата Асен Василев пък прочете от трибуната писмото от Европейската комисия и попита - за какво народните представители се занимават към този момент над час с " нелепости ", в случай че не е, с цел да може Тошко Йорданов да прави скечове от трибуната на Народното събрание.

" Директорите на районни дирекции на Национална агенция за приходите и в този момент могат да имат достъп до банковата загадка, става въпрос при претенции от чужбина да могат да я дават на Европейска комисия, а не да бъде единствено за вътрешна информация. Спрете с клеветите. "

Нищо няма да стане, в случай че се забавим с 2-3 месеца, до момента в който се уточнят детайлите, настоя още веднъж Чолаков от ГЕРБ. " Това е все едно, когато би трябвало да се направи фина хирургическа интервенция, да се употребява секира. Това се случва сега. "

В последна сметка измененията бяха признати със 140 гласа " за " и 47 " срещу ", като макар изказаната от парламентарната естрада позиция на Радомир Чолаков ГЕРБ поддържа желаното от Асен Василев.
 Депутатите се заеха с Бюджет 2023 Обновена
Депутатите се заеха с Бюджет 2023

Хасковски гамбит за фонд " Сигурност на електроенергийната система "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР