Държавната оръжейна компания Терем преговаря с Украйна за ремонт на

...
Държавната оръжейна компания Терем преговаря с Украйна за ремонт на
Коментари Харесай

Топ мръсотия: Украинска компания приватизира „Терем”

Държавната оръжейна компания „ Терем ” договаря с Украйна за ремонт на военните им хеликоптери, като планът на контракта е със период от 30 години. Това разкрива депутатът от „ Възраждане “ Иво Русчев, който бе изключен от парламентарната група и сега е самостоятелен в писмен въпрос до министъра на защитата Тодор Тагарев, сподели инспекция на „ Филтър ”. Очаква се Тагарев да отговори в пленарната зала на Народното събрание в петък.

Според информацията на „ Възраждане ” с договарянията е претрупан изпълнителният шеф на „ Терем Холдинг ” Калин Димитров. Той е оръжеен специалист и беше назначен за шеф на предприятието през септември.

Публична загадка е, че Димитров е непосредствен другар на Тагарев. И двамата са работили в предишното за държавното управление на Украйна. Калин Димитров е бил назначен тамошното Министерство на вътрешните работи е обучавал доброволци за войната, която избухна в Донбас след Майдана през 2014 година Димитров самичък е посочвал в биографията си, че е бил оръжеен инструктор във ведомството.

Според информацията на депутата Иво Русчев в този момент Калин Димитров води договарянията с частната украинска компания „ Авиогрейд ”, с цел да подписа с нея 30-годишен контракт.

Целта е ремонт на вертолети от вида „ Ми ” и техните модификации. Проектът на контракт обаче включвал и отдаване чартърен на цехове в цех „ Терем-Летец ”, което е дъщерно дружество на „ Терем Холдинг ”.

Освен това се планува да се дават на украинската компания хранилища за вертолети колкото 20 контейнера.

„ При подписването на подобен дълготраен контракт пораждат няколко въпроса за действието на „ Терем-Летец ” ЕООД по осъществяването на отбранително-мобилизационната подготовка и риск за скрита приватизация на предприятието ”, написа Русчев на министър Тагарев.

Според него това крие опасности от бъдещи искания на украинската частна компания „ Авиогрейд ”, която по контракта ще направи големи вложения в българското държавно сдружение. Такива могат да бъдат искания към собствеността или неустойки за милиарди при положение на прекратяването на контракта след време.

„ Възраждане ” води борба с Тагарев поради Калин Димитров още от назначението му през септември. Тогава те го упрекнаха в кадруване в интерес на Украйна. Лидерът на партията Костадин Костадинов от парламентарната естрада съобщи, че Тагарев е бил чиновник на посолството на Украйна и уточни, че „ с неописуема безочливост ” е назначил собствен сътрудник от държавните служби на Украйна за началник на „ Терем ”.

„ За никого не е загадка, че американското посолство кадрува в нашата страна, само че в този момент виждаме, че има доста сериозна конкуренция в лицето на украинското посолство ”, сподели още Костадинов.

Инфо: narod.bg, crimesbg.com

Тагове: Авиогрейд приватизация терем Тодор Тагарев украинска компания
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР