Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1988 г. насам,

...
Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1988 г. насам,
Коментари Харесай

Озоновата дупка е най-малка от близо 30 години насам

Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1988 година насам, заяви НАСА. Огромната дупка в защитния озонов пласт е достигнала максимума си през септември, като е била 19.6 млн. кв. километра, което е близо два пъти и половина повече от територията на Съединени американски щати. Тази година максимумът на озоновата дупка е с 3.37 млн. кв. км по-малък от миналогодишния и с 8.5 млн. кв. км по-малък, в сравнение с през 2015 година

Смаляването на озоновата дупка се дължи на стихии в горната атмосфера, които са я затоплили и са попречили на хлора и брома да изчерпат озона. Явлението е на първо място естествено, само че се наслагва върху наклонността за непрекъснато смаляване на озоновата дупка след възбраната на изчерпващите озона химикали през 1987 година, оповестява Българска телеграфна агенция. Най-голяма озоновата дупка е била през 2000 година - 29.86 млн. кв. км.

Озонът е безцветна композиция от три кислородни атома. Той защищава повърхността от ултравиолетовите лъчи, които провокират рак и повреждат посевите.

Учени оповестиха преди няколко години, че без контракта от 1987 година, до 2030 година болните от рак на кожата щяха да са с 2 милиона повече. Озоновата дупка се възвръща поради възбраната на химикали, употребявани в хладилниците и аерозолите.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР