Отворено писмо до председателя на парламента, до президента, до министър-председателя

...
Отворено писмо до председателя на парламента, до президента, до министър-председателя
Коментари Харесай

ТЕЦ Бобов дол се обяви против затварянето си

Отворено писмо до ръководителя на Народното събрание, до президента, до министър-председателя и министъра на финансите, по отношение на изявление по отношение на преустановяване на активността на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " АД, е изпратил изпълнителният шеф на централата инж. Любомир Спасов. Това оповестиха от сдружението.

В писмото, подкрепено от управлението на централата, от общините Дупница и Бобов дол, управленията на минната промишленост и на синдикатите насочат покана за преразглеждане на позицията по отношение на централата в Бобов дол.

" Считаме, че институциите следва доста деликатно и отговорно да засягат тематиката, касаеща въглищните централи, след което да се съсредоточат върху реализирането на съответни и поредни политики, съобразени със положението на българската енергетика ", се декларира в писмото, което напомня, че препоръчаните от България решения за енергийна и икономическа промяна във въглищните райони, написани в Националния проект за възобновяване и резистентност от 16.04.2021 година, са признати като авансово възможни от Европейска комисия.

В писмото е записано още, че Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е една от най-големите кондензационни въглищни централи в страна и най-големият шеф и поданик в община Бобов дол. В писмото се показва, че сдружението обезпечава и може да обезпечи в бъдеще стабилно икономическо, обществено и енергийно развиване на цяла Югозападна България, преодолявайки трансформацията си и потреблението на природен газ, с създаване на фотоволтаичен парк, развиване на системи за произвеждане и предпазване на водород и въвеждане на газоводородни турбини. Евентуалното затваряне на централата ще остави без работа работещите в бранша " Енергетика " от Кюстендил, Благоевград и Перник. Ръководството на централата декларира, че затварянето и " от през днешния ден за на следващия ден " ще докара до стопански и обществен спад в цяла Югозападна България.

От централата показват още, че Топлоелектрическа централа " Бобов дол " попада в листата за стратегически обекти за националната сигурност на страната и има съществено присъединяване в регулирането на напрежението и доставките на свободния, контролирания и балансиращ пазар.

От централата припомнят още, че през  тази година сдружението стартира създаване на фотоволтаична централа на повърхност от 1343 322 кв. м с мощ 100 MWh, за което има нужните документи. Предвижда се част от създадената от фотоволтаичната централа електрическа енергия да се съхранява в батерийно стопанство. От централата декларират, че сдружението има подписан контракт през предходната година с " Булгартрансгаз " ЕАД за присъединение на Кондензационната топлоелектрическа централа към газопреносната мрежа в страната.

" Не сме наясно друга въглищна централа в страната да се е оповестила и да работи толкоз изрично за изваждане от употреба на въглищата като гориво ", показват още от Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР