Отвличания, издевателства, изнасилвания - съдбите на Ана, Елена и Вера

...
Отвличания, издевателства, изнасилвания - съдбите на Ана, Елена и Вера
Коментари Харесай

Ана, Вера, Елена: Защо руски войници изнасилват жени в Украйна


Отвличания, издевателства, изнасилвания - орисите на Ана, Елена и Вера не са изключение. Все повече дами описват за ужасяващите полови насилия, на които са били подложени по време на войната в Украйна.

Двама съветски бойци я наблюдават от магазина до дома ѝ. “Свалиха ме на леглото и ме натиснаха с оръжието ”, споделя Елена* пред Евронюз. 50-годишната жена от Херсон била в продължение на цели 13 часа от съветски бойци. Чак по-късно съумяла да се отърве от мъчителите си.

Анна* живее в едно от предградията на Киев. Една вечер в жилището ѝ нахлул боец, който я завлякъл до прилежащата къща, споделя дамата пред BBC. “Свали си облеклата или ще те гръмна ”, заповядал той. След това я изнасилил. По-късно Анна намерила брачна половинка си, прострелян в стомаха. Казва, че той очевидно се е опитвал да я избави.

Вера* е на 83 години. Разказва пред CBS News, че съветски боец я е душил и изнасилвал. “Мога да ти бъда майка. Би ли желал това да се случи на майка ти? ”, питала го тя. След като я изнасилил, стрелял във въздуха и не ѝ разрешил да се облече. “По-добре да ме беше прострелял, вместо това, което което ми аргументи ”, споделя тя.

Кои фактори подтикват половото принуждение

Преживяното от Вера, Елена и Анна се случва и на доста други дами в Украйна, където съветски бойци упражняват и полово принуждение. С течение на времето от ден на ден дами се вземат решение да опишат историите си. Правозащитни организации документират закононарушенията, някои от тях със свидетелства и фотоси.

Робърт Нейгъл, откривател на военни спорове от Университета в Джорджтаун, не се съмнява, че всичко, което описват тези дами, е истина. Руските бойци и различен път са правили полови похищения по време на война -, както и по време на анексията на Крим. Освен това съветските военни не са професионални военни, те са наборни бойци. “Проучванията ни демонстрират, че насилственото набиране в армията постоянно се трансформира във фактор, подтикващ полово принуждение по време на спор ”, споделя Нейгъл.
Редакцията предлага
Когато бойците не се познават между тях, осъществяването на полови похищения очевидно става още по-лесно: “Всеки обособен боец става част от групата и получава несъмнено място в йерархията, което се дефинира от визиите им за геройство ”, споделя откривателят. Твърди се и това, че и Сирия. “Военното управление постоянно има по-слаб надзор върху такива наемници ”, изяснява Нейгъл. Освен това в страните, от които идват наемниците, също се следят доста случаи на полови похищения.

Още едно пояснение е, че “дори в спокойно време половото принуждение, половата дискриминация и сексизмът са всекидневие за доста дами и девойки ”, споделя Сара Фремберг от Организацията, защитаваща правата на дамите “Medica Mondiale ”. Във време на война тази динамичност единствено се ускорява.

Изнасилването - стратегическо военно закононарушение

Правозащитните организации “Human Rights Watch " и " Amnesty International ” желаеха да стартира следствие против Русия за осъществяване на военни закононарушения - изнасилването е едно от тях.

Със своя резолюция Съветът за сигурност на Организация на обединените нации добави изнасилването в листата с военните закононарушения. Според Фремберг “сексуалното принуждение по време на война може и да е проведено и даже да е част от военната тактика ”. В такива случаи военното управление освен толерира бойците, които изнасилват дами, само че даже ги предизвиква да го вършат.

" В допълнение към, задачата е да се унижи противниковата страна и да се унищожи обществената конструкция ", изяснява активистката за правата на дамите Фремберг. Насилието е знак на унижението на съперника, който не може да отбрани " своите " дами.

Сексуално принуждение в убежищата за бежанци?

Фремберг отбелязва, че дамите са изложени на полово принуждение и отвън рамките на хипотетичната военна тактика. " Обменяме информация с няколко организации, в това число с украинската правозащитна организация " Ла Страда ". Те оповестяват за изнасилвания от съветски бойци, само че и за полово принуждение в убежищата за бежанци ", споделя активистката за правата на дамите. Причината е, че обществените структури по време на война се разпадат изцяло. “Всички са в изключително състояние ", изяснява Фремберг.

Как могат да бъдат преследвани виновниците по време на изключителни обстановки? Дори в спокойно време неоправдателните присъди за полови похищения са доста малко. Още по-трудно е да се откри и документира полово принуждение по време на война.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР