Отвътре как разочарованите съветници на Байдън изработиха „агресивен“ отговор на понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от Fitch

...
Обръщението на Fitch Ratings към Министерството на финансите в понеделник
Коментари Харесай

Обръщението на Fitch Ratings към Министерството на финансите в понеделник следобед предизвика лудост в администрацията на Байдън да отговори на новини, които отново биха поставили под микроскоп управлението на икономиката на президента Джо Байдън.

Новината от Fitch – че един ден по-късно ще понижи кредитоспособността на Съединените щати, първият подобен ход на рейтингова агенция от повече от десетилетие – предизвика неистови усилия сред висшите съветници на Байдън в Министерството на финансите, Белия дом и кампанията да изработи отговор, който да нарисува решението като противоречиво, мнение, споделяно от редица независими икономисти, и да прехвърли всякаква отговорност върху предшественика на Байдън.

„Гледната точка, директно от икономическия екип, беше, че трябва да бъдем агресивни в нашия отговор“, каза висш служител на администрацията пред CNN.

Друг служител на Белия дом, който описа разочарование сред висшите сътрудници, след като първоначално научи новината, каза, че администрацията е особено раздразнена от момента: „Защо сега?“

Този ход не беше съвсем неочакван: Fitch постави кредитния рейтинг на страната в отрицателен „списък за наблюдение“ през май, отбелязвайки, че е изложен на риск от понижение, а 24-часовото предупреждение, дадено на администрацията, е обичайно. Но икономическата среда през последните месеци се подобри значително – икономическият растеж през второто тримесечие надхвърли очакванията, потребителските настроения се повишиха значително и инфлацията падна близо до двегодишните си дъна.

„Имаше единодушие от Министерството на финансите до (Националния икономически съвет) до (Съвета на икономическите съветници), че това е грешка на Fitch“, добави високопоставеният служител на администрацията, въпреки че те отказаха да признаят каквато и да е пряка комуникация или координация с кампанията за преизбиране което може да се е случило.

Ожесточеното отблъскване показа колко сериозно орбитата на Байдън приема усилията си да промени възприятието на гласоподавателите относно неговото управление на икономиката. Бързият и агресивен отговор във вторник на понижението, което най-малко един висш служител на администрацията описа като „озадачаващо“ и „погрешно“, е само последният пример за предизвикателствата, пред които е изправен Байдън по отношение на икономическите съобщения. През последните месеци Белият дом заигра с „биденомиката“, докато се опитва да превърне икономическата му политика и послание в критична основа в аргумента за преизбирането на президента на избирателите, напомняйки им за постиженията на администрацията му по отношение на инфраструктурата, работните места и производството.

Въпреки че не е ясно доколко кампанията в крайна сметка ще се облегне на това, което те описаха като „понижаване на рейтинга на Тръмп“ във вторник, това може да предостави възможност за атака на настоящия републикански фаворит в икономиката. Все пак социологическите проучвания продължават упорито да показват, че повечето американци са недоволни от начина, по който Байдън се справя с икономиката. Проучване на CNN, проведено от SSRS през май, показва, че 76% от американците описват икономиката като в лошо състояние.

Републиканците смятат, че имат достатъчно място да критикуват Байдън за икономиката – и планират да го направят.

„Скандалите, неспазените обещания и бързата инфлация подпалиха доверието на крайните демократи пред американския народ“, каза в изявление Уил Райнерт, национален прессекретар на Националния републикански комитет за кампанията. „Когато семействата чуят „Bidenomics“, те въртят очи, защото знаят, че сметките им за газ и хранителни стоки все още са високи.“

В челните редици на реакцията на администрацията досега беше министърът на финансите Джанет Йелън, която първа разкритикува решението във вторник като „произволно и базирано на остарели данни“, заявявайки, че информацията от собствените модели на Fitch показва подчертан спад по време на управлението на Тръмп и леко увеличение, откакто Байдън встъпи в длъжност.

„Решението на Fitch е озадачаващо в светлината на икономическата сила, която виждаме в Съединените щати“, добави тя в забележки в сряда следобед. „Въпреки задънената улица, видяхме как двете страни се обединяват, за да приемат законодателство за разрешаване на лимита на дълга, както и да направят исторически инвестиции в нашата инфраструктура и американската конкурентоспособност.“

Представители на Министерството на финансите също казаха пред репортери в сряда, че не са особено загрижени за понижаването на рейтинга, което ще повлияе на доминирането на ценните книжа на САЩ на глобалния пазар, заявявайки, че виждат продължаващо и „силно“ търсене на ценни книжа на Министерството на финансите и че американската икономика е „фундаментално силна“. ” Понижаването на кредитния рейтинг всъщност не е отражение на това дали икономиката на САЩ е силна, а вместо това се фокусира върху това дали американското правителство е в състояние надеждно да плаща сметките си.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Белият дом „категорично не е съгласен“ с оценката на Fitch и каза, че „опровергава реалността“ да се понижи рейтингът на САЩ предвид текущото икономическо възстановяване, тъй като тя също хвърли вината върху Републиканската партия.

„Ясно е, че екстремизмът от страна на републиканските служители – от мажоретки по неизпълнение на задълженията, до подкопаване на управлението и демокрацията, до стремежа да се разширят облекчаващите дефицита данъчни облекчения за богатите и корпорациите – е постоянна заплаха за нашата икономика“, каза Жан-Пиер.

Кампанията на Байдън беше последвана бързо, оформяйки я като „понижаване на рейтинга на Тръмп“ и „директен резултат от екстремна MAGA републиканска програма, дефинирана от хаос, безчувственост и безразсъдство“.

„Проваленото лидерство има последствия. Днешното понижаване на рейтинга на Тръмп е само последното“, каза говорителят на кампанията на Байдън-Харис Кевин Муньос в изявление за CNN.

Двойните послания от Белия дом и кампанията на Байдън повториха битката за тавана на дълга по-рано тази година, когато администрацията на Байдън се облегна на аргумента, че дългът е натрупан в продължение на векове и е нараснал по време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп.

Независими финансови анализатори и икономисти също побързаха да разкритикуват хода във вторник вечерта, осигурявайки политическо прикритие на Белия дом и кампания, докато те настояват да хвърлят вината върху републиканците.

„Съединените щати са изправени пред сериозни дългосрочни фискални предизвикателства. Но решението на една агенция за кредитен рейтинг днес, тъй като икономиката изглежда по-силна от очакваното, да понижи рейтинга на Съединените щати е странно и неподходящо“, каза бившият министър на финансите и известен икономист Лорънс Съмърс в Twitter.

Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics, също нарече решението за понижаване на рейтинга „неоснователно“ и каза, че обосновката на рейтинговата агенция за понижаването е „странна“.

Понижаването на рейтинга идва, след като законодателите преговаряха до последната минута за сделката за таван на дълга по-рано тази година, рискувайки първия фалит на нацията. Но бунтът от 6 януари 2021 г. също беше основен допринесъл фактор, който представителите на Fitch предадоха на служители от администрацията на Байдън, каза човек, запознат с въпроса, пред CNN, въпреки факта, че кредитната агенция не го спомена в пълния си доклад.

Защитавайки решението си в сряда, водещият анализатор на Fitch за държавните рейтинги на САЩ посочи нарастващия дълг на нацията, минимизира ролята на бунта от 6 януари и обвини двете страни за фискалните проблеми на Америка.

Хейли Талбот, Бетси Клайн и Арлет Саенц от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР