Отваряте портфейла си, а вътре - монета от 2 евро,

...
Отваряте портфейла си, а вътре - монета от 2 евро,
Коментари Харесай

Нумизматите ги дебнат: За ​т​​​​ези монети от 2 евро може да спечелите много пари

Отваряте портфейла си, а вътре - монета от 2 евро, чиято стойност може да се окаже 10 пъти по-голяма? Да, това е допустимо в света на колекционерите на монети, където сходни находки могат да доближат цена до и над 2000 евро, написа manager.bg. Разбира се, това не са просто елементарни монети от 2 евро, а възпоменателни купюри, които принадлежат към специфични издания, някои от които мъчно се срещат в кварталния магазин.

За разлика от практиката у нас да вземем за пример, всяка страна в Еврозоната има право да емитира възпоменателни монети единствено с номинал 2 евро и може да го прави два пъти годишно. Интересното е, че сходни монети са законно платежно средство в цялата Еврозона. Едната й страна има същите характерности, свойства и общо лице.

Разликата с останалите двуеврови монети идва от възпоменателния претекст, който се появява от националната страна. Дизайнът и издаването на валути е отговорност на другите страни от Еврозоната. Повечето от тези монети означават годишнини от исторически събития или акцентират настоящи събития с историческо значение. Например, първата такава монета от 2 евро е издадена от Гърция по случай Олимпийските игри в Атина през 2004 година

Някои от тези монети към момента са в обращение, тъй че би трябвало да им обърнете внимание, поучават от lainformacion.com, представяйки листата със специфичните издания, станали през годините.

Сан Марино, 2004 година: Държава, която макар че не е част от Европейския съюз, е в Еврозоната. През 2004 година тя пусна в обращение към 110 000 монети в чест на Бартоломео Боргеси, италиански историк, специалист по нумизматика. Сегашната й стойност може да се пресметна на към 190 евро.

Финландия, 2004 година: Същата година страната отдаде респект на десетте нови членове, включили се към Европейския съюз, като изсече половин милион монети. Може би в този момент може да коства към 70 евро.

Ватикана, 2005 година: Държавата град създаде към 100 000 монети от две евро през тази година в чест на Деня на младежта, който се организира в Кьолн. По данни от непознати издания, цената й в този момент може да се оцени на към 300 евро.

Белгия, 2006 година: От тази монета са били изсечени до 6 милиона екземпляра. Възпоменателна монета от 2 евро, изобразяваща монумента Атомиум, е оповестена през март 2006 година, отбелязвайки възобновяването му след неговото преструктуриране. Сега може да коства към 25 евро.

Словения, 2007 година: Изсечена е по случай 50-годишнината от подписването на Римския контракт страната пусна в обращение към 40 000 монети с лимитирано издание. Сегашната стойност на монетата би трябвало да е към 40 евро.

Монако, 2007 година: Една от най-търсените валути, защото беше стартирана в чест на Грейс Кали, американска актриса и брачна половинка на принц Рение от Монако. От целия лист тази монета е с най-голяма нумизматична стойност, която бе могла да се оцени на към 2650 евро.

Германия, 2008 година: Тя е една от най-любопитните валути в този лист, защото по това време Германия изсича монета с неверна карта, която не включвала новите страни членки на Европейски Съюз. Сегашната й стойност би могла да се пресметна на към 50 евро.

Испания, 2009 година: След годишнината на Икономическия и валутен съюз Испания пусна в обращение 100 000 специфични монети за два евро. При изсичането им също е позволена неточност – в мащаба на една от звездите му. Стойността й може да се пресметна на към 100 евро.

Малта, 2011 година: Първите избори в страната са извършени през 1849 година През 2011 година, в чест на тези избори, страната пусна повече от 400 000 специфични монети. Сегашната им стойност би достигнала към 20 евро.

Монако, 2015 година: В чест на 800-годишнината от построяването на първия палат в страната, княжеството пусна в обращение някои монети с по-високо качество от истинските.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР