„Отвън е трудно да се каже, защото това са конкретни

...
„Отвън е трудно да се каже, защото това са конкретни
Коментари Харесай

ТОП ЕКСПЕРТ И БИВШ ЗАМ.-ШЕФ НА МВР: Предисторията на тази автокъща показва, четам има някакви проблеми! Сега похитителите ще...

„ Отвън е мъчно да се каже, тъй като това са съответни оперативно-издирвателни дейности, които Министерство на вътрешните работи са подхванали. А до каква степен са изчерпателни – в случай че работят по всички версии, би трябвало да се счита, че съответно изследват всички благоприятни условия за отвличането на Адриан Златков. Но защото се вижда, че той е оставил и телефон, и кола, и всичко, следва да се водят разпити със свидетели; да се приказва с татко му. Това, че татко му споделя, че е похитен, би трябвало да значи, че бащата счита, че има причина синът му да бъде похитен. Още повече, че предисторията на тази автокъща демонстрира, че очевидно там има някакви проблеми “. Това съобщи експерт-криминологът Филип Гунев* във връзка нашумялата тематика от през вчерашния ден за отвличането на сина на предприемача Тони Златков, представен от Флагман.бг.

 фотография: Флагман

„ В бизнеса на Златков е имало някакви проблеми – дали е с конкуренция, дали е с длъжници, е мъчно да се каже. Но в случай че бащата счита, че синът му е похитен, най-вероятно има причина да счита, че това може да се е случило. И най-вероятно става дума за някакви неуредени сметки. В същото време, в случай че бащата просто счита, че е похитен, защото си е оставил ключовете, колата, телефона и го няма, това по-скоро би било неточност, защото има доста хора, които вземат решение по персонални аргументи да изчезнат. Това е всекидневие в полицията – от време на време някой изчезва. А роднините споделят – той си е оставил телефон и кола и всичко и го няма. Това се случва постоянно и тогава те изчезват по персонални аргументи и доста добре знаят, че с цел да са непроследими, си оставят безусловно всичко “, разясни Гунев.

„ Понякога се случва някой да реши просто да изчезне по персонални аргументи. Затова следва да си видят всички версии – дали Адриан е бил душевен балансиран, дали е оставил нещо, дали се е подготвил – може да е изтеглил някаква огромна сума пари, да е взел пари назаем. Има много неща, които би трябвало да се огледат, преди да се стигне до умозаключение, че не е просто изгубване, а е похищение. А към този момент като е похищение, главното е да се търси претекстът. И там претекстовете най-вероятно се въртят към фамилния бизнес “, сподели още специалистът.

Попитан за това какъв избор имат оттук насетне похитителите му, Гунев съобщи: „ Първо, към момента е рано и по никакъв метод не могат да се вършат съпоставения с нещата отпреди десетина години и да се споделя – това тук е нова тайфа за отвличания. Това е индивидуален случай и изобщо такива изказвания съгласно мен са неуместни. Ако има няколко такива случая, тогава към този момент обстановката ще е друга. Второ, в предходни случаи, макар че се знаеше, че има похитен, след това сумите бяха платени и без интервенция на органите някои от хората бяха освободени, макар че продължаваха да търсят похитителите. Така че това, че казусът е станал прочут, не мисля, че наложително основава риск за живота “.

Експертът съобщи още, че съгласно него няма условия у нас още веднъж да се възроди модата на отвличания, само че въпреки всичко разясни, че „ този тип закононарушения ги има във всевъзможни страни “.

„ Във всяка страна може да се случи, въпросът е да не оставиш да стане процедура, както е в Мексико или в Южна Америка, където има десетки групи, които се занимават с това. Там това е форма на проведена престъпност, която съществува. Тук явно нямаме подобен вид добре построени структури. Имахме тази една група отпреди години. Но тази група бе осъществена и участниците в нея бяха арестувани, което демонстрира, че няма условия. Ако имаше условия, то щеше да се появят други такива групи и те да си съществуват и да си работят безнаказано, какъвто е казусът в такива страни, в които е всеобщо. Тук явно няма кой да ги остави да работят безнаказано. Там е форма на проведена престъпност. Те си имат задоволителен финансов запас да подкупват и да се измъкват.

Не мисля, че такава форма на проведена престъпност би била толерирана, даже и от корумпирани магистрати или чиновници. Затова не мисля, че има условия – просто е политически недопустимо да има подобен вид ненаказана престъпност. Мисля, че сме на подобен стадий в развиването си “, разясни Гунев, който бе заместник-министър на вътрешните работи в служебните държавни управления на Марин Райков и Георги Близнашки и в кабинета „ Борисов 2”.

* Гунев е лекар по криминология от Лондонския стопански институт.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР