Оцветяване на асфалта с цел подобряване на безопасността и превръщане

...
Оцветяване на асфалта с цел подобряване на безопасността и превръщане
Коментари Харесай

Цветно бъдеще за пространството около „Севастопол”

Оцветяване на асфалта за възстановяване на сигурността и преобразяване на градския център на Варна в по-приветливо място. Това следва да се случи в региона на площад „ Севастопол ” и Градската художествена изложба.

За да се изберат най-подходящите местоположения за самите рисунки, се организираха срещи на терен с представители на Пътна полиция и част от екипа, който изготвя Генералния проект за организация на придвижването във Варна. Това разкри пред Дарик арх. Венцислава Недялкова от съдружие “Пространствата на Варна “. Те, дружно с Община Варна, стоят зад самодейността.

Основната цел е да се понижи автомобилния трафик в пространството сред бул. „ Княз Борис I “, бул. „ Сливница “, ул. „ Братя Миладинови “ и ул. „ Любен Каравелов “. Ще се рисува сред пешеходните пътеки. Рисунките на асфалта няма да са еднодневки и ще бъдат сътворени от специфични бои, които устоят от 1 до 3 години, съгласно типа.

Планиран е конкурс за актьори с опит в уличното изкуство, като спечелилият ще бъде избран от жителите на Варна. Със препоръки оказва помощ и Насимо- най-известният българскистрийт артхудожник, означи арх. Недялкова.

Желанието на екипа е работата най-малко по една от плануваните арт съоръжения да стартира на 1 юни. Проектът би трябвало да бъде финализиран до края на годината.

Цветната интервенция е по план, озаглавен „ Използване на общественото изкуство за свързване на града ”. Реализира се благодарение на 25 хиляди щатски $, обезпечени безплатно от Bloomberg Philanthropies. Те обаче няма да са задоволителни за реализация на всички действия, които екипът си е сложил за цел. Затова се търсят спонсори.

С реализацията на плана Варна ще се подреди до огромни европейски столици, в които това ще се случи или към този момент е направено. Подобни артистични намеси към този момент са осъществени в 44 града в Европа и Съединени американски щати. През тази година предстоят цветни асфалтови намеси в общо 19 европейски градове, като Мадрид, Рим, Брюксел, Хелзинки, Истанбул и Атина.

Още за цветното бъдеще на варненския център – в прикаченото аудио.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР