Отстраняването на зам.-земеделския министър Атанас Добрев, предизвикано и от няколко

...
Отстраняването на зам.-земеделския министър Атанас Добрев, предизвикано и от няколко
Коментари Харесай

Освобождаването на зам.-земеделски министър Атанас Добрев вещае сериозни трусове в управлението

Отстраняването на зам.-земеделския министър Атанас Добрев, провокирано и от няколко обществени изяви на депутата от " Продължаваме промяната " и някогашен началник на Агенцията по горите Александър Дунчев, продължава да въздейства съществено. Скоро може да се чакат и по-големи разтърсвания в бранш " Земеделие " на настоящето държавно управление. Добрев има дългогодишна политическа кариера в Министерството на земеделието, като стартира от шеф на няколко отдела в Държавен фонд " Земеделие ", а от 2017 година става закрепостен зам.- министър за няколко държавни управления. През 2017 година е назначен като кадър на " Атака ", следва НФСБ, две служебни държавни управления, а след парламентарните избори през 2021 година, резервира мястото си в Министерството на земеделието, като ресорът му включва стопанисването на " Държавните горски и ловни стопанства ".

За Добрев и негови доверени лица се алармира още преди няколко години от ловни сдружения, неправителствени организации и горски стопанства. Отделно много хора свързват назначението му в последното държавно управление като работа на сестра му, Ваня Добрева, която е зам.-председател на Българска социалистическа партия в София и считана за приближен човек на Корнелия Нинова. Баща му – Чавдар Добрев, е прочут функционер на Българска комунистическа партия и е със забележителен 40 години стаж в Първо основно ръководство (ПГУ) на Държавна сигурност.

След години, прекарани като зам-министър, махането на Добрев от поста има връзка със промяната на инж. Здравко Бакалов, който беше освободен като шеф на Южноцентралното държавно дружество (ЮЦДП) през март. Освен това, по неофициална информация свалянето на Добрев сигурно ще провокира вълна от кадрови смени по веригата. Държавните ловни стопанства са 28 на брой, като всичките са под ръководството на шест държавни предприятия, а повече от половината от тях се ръководят в публично-частно партньорство. Шестте държавни горски предприятия са под шапката на Министерството на земеделието и директно под ръководството на зам.-министъра в този сектор.

Южноцентралното горско стопанство е в договорни връзки от 2013 година с юрист Тихомир Трендафилов - за взаимни действия с ловно стопанство " Тракия ". Неговото име откриваме в отчет, изнесен от " Зелени закони " още през 2021 година, а то се спряга с много спорни персони в българския бизнес. " За последните 20 година към 7 милиона декара земи и гори (6,4% от площта на държавата) са предадени посредством ловни концесии в ръцете на към 170 компании, измежду които тези на братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, семейство Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров и други ". Трендафилов е прочут с това, че от 2010 до 2016 година беше почетен консул на Казахстан в Пловдив. Същевременно, шефът на Държавно ловно стопанство " Тракия " инж. Огнян Христов, който е зависещ на инж. Здравко Бакалов, до момента в който Бакалов беше шеф на ЮЦДП, е главен воин в правосъдно произвеждане, което се води през последните три години.

Битката наподобява на Давид против Голиат и е показателна за размаха, с който работи системата. Делото се отнася за опит за заграбване на ловните територии на една дребна ловна дружинка в село Скобелево, която има нещастието да има правото на лов в много апетитна територия, наоколо до ДЛС " Тракия ". Приобщаването на нови територии към съществуващи стопанства уголемяват опциите за придобиване на дървесина и даже образуване на платени ловни излети, които носят обилни активи. Ако тази активност се подкрепя и спонсорира от страната, тя носи и обилни средства. Делото " Скобелево " разкрива цялостната картина на системата.

Според българското законодателство, ловните земи на ловната тайфа са неприкосновени, т.е. на една ловна територия може да съществува единствено една тайфа, която да упражнява правото си на лов. В системата на Изпълнителната организация по горите (ИАГ) има право да вкарва данни единствено шефът на ловното стопанство (в случая шефа на ДЛС " Тракия " Огнян Христов). Според жалбата по делото, с цел да бъдат отнети земите на Скобелево, Христов основава паралелна ловна тайфа в системата, а множеството сигнали до директния му шеф Бакалов и зам.-министър Добрев остават без реакция.

Остава и въпросът - за какво? И дали е имало институционален напън от високото равнище, което в този момент се разчиства, ловните билети на дружинката от Скобелево да бъдат заверени на друго място, което значи загуба (за тях) на апетитната ловна територия и облага за някой различен, изясни ръководителят на БЛРС (Български ловно-рибарски съюз) Асен Пиперков. От веригата Добрев – Бакалов – Христов (зам.-министър, шеф държавно дружество и шеф ловно стопанство), на процедура сега на поста си остава единствено шефът на ДЛС " Тракия ". По случая " Скобелево " съдът към този момент се е произнесъл дефинитивно, на три инстанции. Финалното решение - незаконосъобразни дейностите на Огнян Христов.

 Александър Дунчев, Политическа партия Александър Дунчев, Политическа партия Източник: Zonanews
Колко такива случаи като " Скобелево " съществуват, прикривани от нечии ползи, никой не може да каже. Но положението на бранша, непрекъснатите сигнали за проблеми от другите организации, приказва за дълбочината на проблеми, замитани под килима с години. Основната причина за промяната на Атанас Добрев е някогашният шеф на Изпълнителната организация по горите, понастоящем народен представител господин Александър Дунчев, който намерено назова казуса и даде публичност на доста наранени в бранша. След преназначаването на господин Атанас Добрев, през месец декември над 10 организации насочиха послание към премиера Кирил Петков, за подред път сигнализираха за протичащото се и настояха за цялостна смяна в горския бранш и политиката на Министерството на земеделието.

Основното умозаключение е, че " да останат държавните предприятия отвън контрола на мощната горска администрация (в друго ведомство) обрича българската гора на лобистки ползи и апетити за приватизация, а целия бранш на финален разпад ". Обръщението е подписано от огромна част от хората, заинтригувани и с години борещи се за смяна в бранша.

Източник: Actualno.com
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР