Отстрани погледнато, наистина нямаше ясно точно какви количества газ се

...
Отстрани погледнато, наистина нямаше ясно точно какви количества газ се
Коментари Харесай

Темелков, бивш директор на Булгартрансгаз, с прогноза за цената на газа

Отстрани видяно, в действителност нямаше ясно тъкмо какви количества газ се търсят, към кои участници са отправяни запитванията и какви са били получените резултати. Говореше се по-общо за резултатите, а оттова потеглят и подозренията. Това разяснява някогашният изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз ” Кирил Темелков в ефира на Nova News.

„ Не сме чули да се подхващат дълготрайни стъпки. Не сме чули да има задължения или да има оповестена процедура, което да докара до дълготраен контракт. Не трябваше да стартират стъпките след прекъсването на газа от Русия. Преди април месец трябваше да се стартират договаряния за разновидности – договорът с „ Газпром ” по този начин или другояче изтича в края на тази година ”, съобщи той.

По мотив думите на министър за това, че газът е бил с 30% по-скъп първоначално, той съобщи: „ Има органи, които могат да ревизират това. Важно е по какъв начин тъкмо са търсени доставките тогава, при какви условия. В последна сметка поради това не може да се каже с лека ръка кои условия са били удобни или неподходящи. Газовият бизнес е бизнес на времето – във всяка секунда се трансформират нещата. ”

На въпрос по отношение на поскъпналите слотове на Ревитуса, Темелков счита: „ Търсенето на слотове е доста по-голямо в сравнение с през миналия сезон. Търсенето и предлагането дефинират цената. Повишаването на цената на слота няма да въздейства толкоз на крайната цена. ”

Неговите упования за сметките за парно за месец януари: „ Може да се чака да се запазят почти сегашните стойности, може и да има малко по-голямо нарастване. Драстично нарастване не се чака. Ако би трябвало да следваме борсовите котировки за януари и февруари, може да има нарастване от 5-10%. Кризата не е неизбежна, само че не сме уверени, че няма да изпаднем в спешна обстановка. Има късмет да нямаме огромни екстремални стойности. ”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР