Отстраненият директор на Специализираната болница по онкология (СБАЛО) д-р Стефан

...
Отстраненият директор на Специализираната болница по онкология (СБАЛО) д-р Стефан
Коментари Харесай

Стефан Константинов сменен по анонимен сигнал от настоящия директор

Отстраненият шеф на Специализираната болница по онкология (СБАЛО) доктор Стефан Константинов съобщи, че е махнат по неизвестен сигнал, писан от неговия съперник за поста проф. Панайот Куртев, който в последна сметка е постигнал задачата си и бе избран за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф от министъра на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова.

Константинов уточни, че сигналът е изпратен за инспекции до всевъзможни институции и напомни, че е бил подет в Народното събрание от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов през юни, само че тогава при отговора си самата Сербезова не е дала индикации за открити съществени нарушавания. Затова той попита какво се е трансформирало, че в този момент е заменен в незабавен порядък. Той заяви, че заповедта за промяната му е подписана в петък след работно време, а в понеделник е схванал, че би трябвало да съобщи властта в лечебното заведение. По думите му при промяната му не става въпрос за политическа поръчка, само че даде да се разбере, че може да е засегнал избрани ползи.

Причините за инспекциите в болничното заведение са неизвестен сигнал, подписан сякаш от университетския състав на лечебното заведение, зад който по думите на Константинов стоят двама души и единият е назначеният на негово място за шеф – проф. Панайот Куртев.

“Аз поех болничното заведение от него като шеф, по-късно се явявахме двамата на конкурс, само че той не го завоюва и в този момент сега е към този момент изпълняващ длъжността шеф. Тоест това, което той си желае и си го споделя непосредствено в последната страница от името на някакъв научен състав е: Махнете шефа, той е доста неприятен. Аз съм положителният, сложете ме мен “, съобщи Константинов.

Той разкри, че е имал обтегнати връзки с Куртев и брачната половинка му проф. Галина Куртева, която ръководеше химиотерапията на болничното заведение. Константинов дефинира като лицемерни обвиняванията, че не е провеждал състезания за университетски длъжности в болничното заведение, тъй като точно Куртева е била против кариерното израстване на нейна млада колежка.

“За да провеждаш конкурс би трябвало да има искащи за такова място. А такива нямаше като се изключи едно място за доцент. Имаше една колежка, която работеше в болничното заведение – доста сръчен младеж, която искаше да стане доцент в клиниката, която се ръководеше от брачната половинка на сегашния шеф. Беше направено безусловно всичко по скалата на административния тормоз , в това число с отнемане от бонуси и предоставяне на хонорари по-малки от тези на санитар и това момиче напусна. То стана доцент, само че в Плевен. Дали аз не съм давал път на младите или старите са си пазили местата или са желали да се окопаят крепко ? “, разяснява Константинов.



За пет години няма нито един уволнен, назначени са много младежи. Пенсионирани са някои от сътрудниците, само че мисля, че хора на 75-годишна възраст би трябвало да се пенсионират, добави той.

По думите му разривът му със сем. Куртеви е тръгнал когато е въведено централизирано разтваряне на цитостатици в болничната аптека , което е модерният и пестелив метод за подготвяне на този вид лечения. “Ние работим с доста скъпи медикаменти. Една ампула може да коства 10 000 лв.. Ако не сме сигурни, че тя ще се приложи на пациента, може всичко да се случи и тази ампула някъде да замине. Преди аптеката даваше ампулите, те влизат в отделението и се смяташе, че са приложени на пациента. Сега направихме друго: оборудвахме специфични пространства в аптеката – боксове, където идват поръчките какви пациенти има и от какво се нуждаят, флаконите се взимат и всичко се разтваря, тъй че да има минимални остатъчни количества и нищо да не хвърляме и към този момент готовите количества отпътуват и се вливат индивидуализирано на пациентите. Ето против това нещо какъв плач имаше и се обясняваше по какъв начин ще навредим на хората, а това се прави по целия свят “, описа Константинов.

Той добави, че не разяснява качествата на Куртева като доктор, само че има забележки към управническите ѝ качества, защото когато отишъл в болничното заведение пациентите стоели прави на втория етаж на стълбите и тя не е помогнала с нищо за обновяването на нейната клиника. Дори се е противопоставяла, тъй като желала там " да се вършат единствено клинични изпитвания и никой различен да не се занимава ".

По мотив друго от обвиняванията против него за ценоразписа на спомагателните услуги, Константинов напомни, че е бил министър на опазването на здравето, когато е въведен таван на цените за избор на екип и неуместно, че в този момент го упрекват, че не таксува всички пациенти с най-високата допустима сума, а е въвел диференциран метод.

Константинов регистрира и свършеното по време на ръководството си от 2017 година насам. Той уточни, че е поел болничното заведение с задължения, а предходната година лечебното заведение е завършило с половин мирион лв. облага .

Въпреки поскъпващите горива и консумативи болничното заведение няма просрочени отговорности и заплатите се покачват постоянно. Не се вижда и отлив на пациенти, каквито обвинявания има от критиците му. За предходната година са били вложени над 1 млн. лева лични средства в възстановяване изискванията в болничното заведение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР