Отстъпките за горивата може да са и по-големи от 1

...
Отстъпките за горивата може да са и по-големи от 1
Коментари Харесай

Над 1 лв. отстъпка за литър бензин, обещават от ГЕРБ

Отстъпките за горивата може да са и по-големи от 1 лев на литър, в случай че се одобри предлагането на ГЕРБ за облагане на всички компании, които внасят съветски петрол за преправка у нас. Това счита вносителят на специфичния закон за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива Делян Добрев.

Законопроектът, за който ГЕРБ приказва от месец, най-сетне е импортиран в Народното събрание. В него се планува страната да събира всеки месец вноски върху всеки кг петрол с генезис Русия, като се регистрира разликата в цените на съветския недопечен петрол вид " Уралс " и този на европейската борса вид " Брент ". Другият фактор, който ще се следи, е съотношението сред количествата, освободени за ползване в страната, и изнесените количества.

Така освен бургаската рафинения " Лукойл Нефтохим " ще бъде обложена за свръхпечалбите от ниската цена на съветския петрол и високата пазарна цена на петролните артикули, които се продават у нас. Вноски по вноса на съветския петрол ще вършат и регестрираната в Нидерландия " Лукойл Бенелюкс ", с която " Лукойл Нефтохим " има контракт за преправка на ишлеме, както и швейцарската " Литаско ", която е главен акционер в бургаската рафинерия, се показва в претекстовете на законопроекта.

Каква ще е вноската ще стане ясно от специфична методика, която би трябвало да бъде утвърдена от Министерски съвет. Всеки месец държавното управление ще афишира каква сума компаниите, свързани с преработката на съветски петрол, би трябвало да внасят във фонда " Сигурност на електроенергийната система ". От този фонд Национална агенция за приходите ще насочва събраните вноски за компенсиране на крайните консуматори. Предвижда се отстъпки да се дават при зареждане на колите с бензин А95, дизел, LPG и природен газ, който се употребява за моторно гориво, по сходство на настоящата сега скица за 25 ст. отстъпка за всеки литър.

Какъв ще е размерът на новия рабат от цената на горивата по схемата, предлагана на ГЕРБ, към този момент не е ясно. Това ще се взема решение месец за месец от държавното управление според от заявените количества модифициран съветски нефт и осъществените продажби. От своя страна държавното управление ще засича информацията за вноса с Агенция " Митници ".

Вносителите от ГЕРБ настояват, че тяхното предложение ще докара до доста по-големи отстъпки от сегашните 25 ст., които се чака да бъдат прекъснати при започване на декември заради консумиране на бюджета.

В последната година разликата сред двата сорта нефт е към 30 $ за барел, като цената на съветския недопечен петрол, който се преработва в България, е на равнищата от лятото и есента на 2021 година, се показва в претекстовете на законопроекта. Делян Добрев даже разгласи, че цената на съветския нефт е на същото равнище от 2018 година като тогава литър бензин у нас е коствал 1.80 лева, а литър дизел - 1.90 лева " Сега най-евтиният бензин е 2.99 лева и доближава до 3.50 лева, тъй че събраните вноски, може да разрешат обезщетения по-високи от 1 лева на литър ", уточни Добрев. По груби сметки на ГЕРБ месечно от фирмите, свързани с " Лукойл ", може да се събират 100 млн. лева Законопроектът на ГЕРБ планува отстъпките да се дават освен на жителите, само че и на компаниите.

Този законопроект може да бъде признат от Народното събрание най-рано в границите на месец. След това също месец ще са нужни, с цел да се наберат средства от вноса на съветски нефт във фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Така най-рано новите отстъпки от цените на горивата може да се вкарат от началото на февруари.

Както е известно служебният кабинет също внесе законопроект, целящ понижаване на цените на горивата. Предвижда се спомагателен налог от 33% от свръхпечалбата на " Лукойл Нефтохим ", която, както е известно за първи път от доста години обявление на загуби, регистрира облага през 2021 година в размер на 76 млн. лева Този законопроект получи доста рецензии, тъй като на процедура не взема решение казуса с изнасянето на облагата на бургаската рафинерия зад граница.

" Продължаваме промяната " пък внесе предложение Народното събрание да разпореди на държавното управление да забрани износа на нефтопродукти, получени от съветски недопечен нефт, за който страната издейства изключение от глобите на Европейски Съюз.

Движение за права и свободи също разгласи, че готви собствен законопроект, с който да се понижат крайните цени на горивата в страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР