Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще

...
Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще
Коментари Харесай

Отстъпка при зареждане на до 50 литра гориво сред антикризисните мерки, обсъждани от правителството

Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава непосредствено всякога при зареждане до 50 литра. Това е една от антикризисните ограничения, които кабинетът разисква. Тя може да влезе в действие от юни, заяви в ефира на  зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

" Към момента не се разискват други ограничавания. Надяваме се още в границите на този месец да почистим всички елементи с търговците и това да започва от идващия месец ", уточни той. По думите му, схемата е сходна на обезщетенията и помощите, които се получават за електрическа енергия.

Относно отпадането на акциза за електрическата енергия, метана и природния газ, той разяснява, че когато става въпрос за смяна в данъчното законодателство, би трябвало да се мине през осведомителен и позволителен режим с Европейска комисия. Това може да стане в границите на няколко месеца. Документите за подаване на този тип съобщение са готови. Оптимистично е това да стане до към три месеца, уточни зам.-министърът на енергетиката. 

Данаилов разяснява и новината, че премеирът Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис доставки на полутечен газ към България на цени, по-ниски от тези на " Газпром ". " Работата по концепцията за доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати стартира още от февруари. Това е завършване на извършените диалози през този интервал ", означи той.

Според него съответната цена зависи от доста условия, в това число по какъв начин ще се прави доставката. " В момента не разполагам с конкретика. Напълно е допустимо цената да е по-ниска от тази на " Газпром ", тъй като тя е много висока. Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, сигурно става задоволително висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ ", уточни Данаилов. По думите му, по-скоро става въпрос за регулярни доставк. Такава е и общата договореност сред Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен, добави той. 

" Уверени сме въпреки всичко и разчитаме, че връзката сред България и Гърция ще стане в период и ще задоволяваме огромно количество от потребностите си. Важно е да се знае, че би трябвало да вървим към понижаване на потреблението на природен газ и към нови технологии. Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, тъй като имаме всички условия това да се случи – имаме сила от възобновими източници и задоволително вода. Това е бъдещето ", уточни зам.-министърът на енергетиката. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР