Отслабена от най-лошия резултат за партията ѝ от 1949г. насам

...
Отслабена от най-лошия резултат за партията ѝ от 1949г. насам
Коментари Харесай

Вотът в Германия може да провали сделката Меркел-Макрон за бъдещето на Европа

Отслабена от най-лошия резултат за партията ѝ от 1949г. насам и изправена пред по-раздробен политически терен вкъщи, немският канцлер Ангела Меркел може да се окаже принудена да промени проектите си за реформиране на Европа дружно с френския президент Еманюел Макрон.

Консерваторите на Меркел събраха повече поддръжка от всички партии на парламентарните избори в неделя и това ѝ подсигурява четвърти мандат като канцлер. Но партията ѝ ще регистрира най-слабото показване от Втората международна война насам и единственият ѝ път към властта минава през тромава и неизпробвана до момента на такова ниво коалиция с природозащитниците от Зелените и демократичните " Свободни демократи ", гневни критици на концепциите на Макрон за Европа.

В идващите четири години Меркел ще би трябвало да се оправя с настроена за повече борба съпротива като " Алтернатива за Германия " - евроскептична, антиимигрантска партия, яхнала вълната на публично неодобрение след решението на канцлера от 2015г. да се отворят границите за стотици хиляди мигранти. Това ще бъде един нов свят за Меркел, привикнала за 12-те си години на власт на сърдечни обединения и беззъба съпротива в Бундестага.

" Според мен, промяната на еврозоната е най-важният външнополитически въпрос, който новото държавно управление има пред себе си ", споделя Томас Клайн-Брокхоф, началник на берлинския офис на German Marshall Fund. Той счита, че тройна коалиция на ХДС/ХСС със " Свободните демократи " и Зелените мъчно ще реализира нещо значително. Докато Зелените споделиха в неделя, че за партията приоритет е " по-силна Европа ", от " Свободнити демократи " са срещу нови стъпки за политическо консолидиране на европейско ниво.

" Това ще са една партия на лагера " Да ", една партия на " Не " и един канцлер с вързани ръце и половинчати дейности. Това надали е са идеални условия за огромна френско-германска договорка ", добавя Клайн-Брокхоф.

Речта във вторник

Макрон обещаваше по време на предизборната си акция " да рестартира " Европа взаимно с Германия след години на стопански и финанлни рецесии и след новия потрес от английското решение от 2016г. да напусне съюза.

Той ще показа детайлности за концепциите си в тирада в Сорбоната във вторник. Досега Макрон е призовавал за финансов министър и бюджет на еврозоната - хрумвания, на които Меркел даде авансово утвърждение, макар че в личната ѝ партия царува мощен песимизъм. А със " Свободните демократи " за съдружни сътрудници и шумна контраатака на " Алтернатива за Германия " в Народното събрание бледнее вероятността да бъде сполучливо " продадена " една по-тясна интеграция на Европейски Съюз в обединението и обществото.

В предизборната си стратегия " Свободните демократи " приканват за последователно закриване на Европейския механизъм за непоклатимост и за смяна на договорите на Европейски Съюз по този начин, че да се разреши на страни да напущат еврозоната. Лидерът на партията Кристиан Линднер намерено призоваваше в дните преди изборите Гърция да се завърне към драхмата.

" По някои въпроси, засягащи Европа, " Свободните демократи " не са доста по-различни от " Алтернатива за Германия ". Ако се осъществят всичките им хрумвания, ще бъдем захвърлени назад в рецесия на еврозоната ", споделя Франциска Брантнер, народен представител от Зелените.

" Свободните демократи " няма да са единственият проблематичен съдружник на Меркел в бъдеща коалиция.

Силното показване на " Алтернатива за Германия " може да накара баварският Християн-социален съюз - така и така бодил в петата ѝ по време на бежанската рецесия - да премине още повече вдясно преди провинциалните избори в Бавария следващата година.

Спечелването назад на гласоподавателите, избягали при " Алтернатива за Германия ", може да се трансформира в един от главните цели на консервативния блок на Меркел в идващите 4 години. Това ще значи втърдяване на позициите за миграцията и Европеейския съюз.

Няма за какво да се бърза

И преди изборите лица, близки до Меркел, отхвърляха изказванията, че еврозоната би трябвало незабавно да се реформира. Те представяха като водещи цели подсилването на европейските граници и договаряне на скица за заслужено преразпледеляне на бежанците измежду страните членки. " Една втора бежанска рецесия би била по-разрушителна за Европа, в сравнение с втора рецесия на еврозоната ", сподели гпрез август немски формален представител пред " Ройтерс ". Тези представители напомнят усилването на стопанската система на Европейски Съюз и настояват, че Макрон е бил определен макар, а не поради, грандиозните си проекти за еврозоната.

Миналата година фондация " Бертелсман " сподели, че единствено 41% от французите имат вяра, че Европа се нуждае от повече политическа и икономическа интеграция. Това бе 10 пункта под междинния индикатор за Европейски Съюз.

Допитването разкри още, че германците и французите са най-скептично настроени към концепциите на Макрон за европейски финансов министър и общ бюджет на еврозоната. Едва 31% от французите и 39% от германците смятаха, че бюджет на еврозоната би трябвало да се употребява в помощ на стопански по-слабите страни, както предлага Макрон.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (160)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР